Baby, serniki, mazurki. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tych słodkości, a panie domu - wypieków bez jajek. Weganie przekonują jednak, że można je łatwo zastąpić.
- Jajko w ciastach jest używane jako spoiwo. My zamiast tego używamy oleju wymieszanego z mlekiem sojowym - mówi Tomasz Balawander z wegańskiego bistro. - Możemy użyć też ugotowanej kaszy jaglanej lub innej kaszy, która nadaje się do zrobienia ciasta - dodaje.
Jako alternatywę dla tradycyjnego majonezu proponują "sojonez", w którym głównym składnikiem jest soja.
Sernik bez sera
Amatorzy kuchni bez jajek nie rezygnują z sernika. W wykonaniu wegan to "tofurnik", a do jego przygotowania, zamiast sera białego, używają tofu.
- Zamiast żelatyny z kolei dodajemy agar - podpowiada Balawander.
Jajecznica bez jaj
A jeśli po świętach będziemy zmęczeni potrawami z dodatkiem jajek, możemy na śniadanie przyrządzić sobie... tofucznicę:
Przepis na tofucznicę
PRZEPIS NA TOFUCZNICĘ (dla jednej osoby)
- ok. 150 g sera tofu
- łyżeczka Kala Namak (himalajska czarna sól, imitująca smak i zapach jajek)
- pieprz,
- czosnek,
- oliwa,
- 1/2 pokrojonego pomidora,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- kurkuma (nadaje kolor).
Macie swoje przepisy? Podzielcie się nimi na forum tvnwarszawa.pl.
Katarzyna Śmierciak - k.smierciak@tvn.pl