Mroźna pogoda w Polsce to idealna okazja, by sprawdzić, jak szybko zamarza wrzątek wyrzucony w powietrze. Tworzy się wtedy lodowa chmura. Nagranie zjawiska, zwanego też efektem Mpemby, otrzymaliśmy na Kontakt 24.
W ostatnich dniach w wielu regionach Polski było bardzo mroźno. W Bydgoszczy w poniedziałek temperatura minimalna wyniosła nawet -18 stopni Celsjusza.
W taką pogodę członkowie grupy FLASHBYDGOSZCZ postanowili sprawdzić, czy dojdzie do efektuMpemby. Jeden z uczestników eksperymentu na trzaskającym mrozie podrzucił w górę wrzątek, który miał w kubku. Płyn zamarzł, tworząc w powietrzu malownicze pióropusze lodowej pary. Nagraniem Reporterzy 24 podzielili się z nami na Kontakcie 24.
Efekt Mpemby: Co to jest? Jak powstaje?
Efekt nosi imię jego odkrywcy - Erasto Mpemby z Tanzanii. W latach 60. ubiegłego wieku podczas lekcji gotowania w szkole uczono go, jak robić lody. Podgrzewał mleko i cukier na kuchence, a następnie pozostawił mieszankę do ostygnięcia przed włożeniem do zamrażarki, aby ostygła. Mpemba zauważył jednak coś dziwnego: kiedy włożył gorącą mieszankę prosto do zamrażarki, lody były gotowe szybciej niż wtedy, gdy pozostawiono je do ostygnięcia.
Zjawisko proponowano wyjaśnić na wiele sposobów, do tej pory nie ma jednak jednoznacznego wytłumaczenia. Sugerowano, że wpływ na nie mogą mieć np. sole mineralne zawarte w wodzie, które obniżają jej temperaturę zamarzania, a w procesie podgrzewania część z nich "ulatuje". W 2013 roku grupa badaczy sugerowała, że może mieć na to wpływ istnienie pamięci wiązań wodorowych i "nadstałość" powierzchni wody.
Fenomen ten frapuje ludzi od dawna. Wcześniej zainteresował między innymi Arystotelesa i Kartezjusza.
Źródło: Kontakt 24, tvnmeteo.pl, wetteronline.de, polarpedia.eu
Źródło zdjęcia głównego: FLASHBYDGOSZCZ/Kontakt 24