Warburger przy ul. Dąbrowskiego
"Warburger" - ul. Dąbrowskiego róg Puławskiej.
Można tu zjeść burgera z jeleniną bądź sarniną. To nie jedyne ciekawe smaki w menu. W Warburgerze oprócz klasycznych pozycji są także autorskie przepisy. Wiśnia, pesto, sadzone jajko i whisky to tylko kilka składników urozmaicających smak grillowanej wołowiny.
Ciekawostką jest, że ich pszenno-maślane bułki do burgerów powstają według autorskiej receptury. Jak zapewniają właściciele - wypiekane są w przedwojennym piecu. Problemem jest to, że na posiłek czasem trzeba sporo poczekać. Miejsce jest tak popularne, że rzadko kiedy przed wejściem nie ma długiej kolejki głodomorów.
Ceny od 19 do 31 zł
Czynne: poniedziałek-sobota: 12.00 - 20.00niedziela: 12.00 - 19.00. Można płacić kartą.
Burger Bar przy ul. Olkuskiej
"Burger Bar" - ul. Olkuska 2 róg Puławskiej.
Pawilon z hamburgerami przy ul. Olkuskiej przypomina bary jakich mnóstwo można spotkać w Nowym Jorku. Surowe, ciasne wnętrze, kilka stołków i stolików, do tego kucharz i sprzedawca. Minimalizm. Sprzedawca zawsze ze znawstwem zapyta klienta w jaki sposób ma być wypieczone mięso.
Menu jest skromne jak samo miejsce. Podstawowy burger kosztuje 18 zł, BBQ Burger 24 zł. Dla poszukiwaczy kulinarnych uniesień: burger z wołowiny wagyu (japońska rasa krów): 35 zł. W menu jest także Pulled Pork za 14 zł czyli łopatka wieprzowa zamarynowana i upieczona. W porze lunchu trzeba liczyć się z tym, że upolowanie wolnego krzesła graniczy z cudem.
Czynne: wtorek-niedziela: 12:00 - 20:00Nie można płacić kartą.
Dartburger przy ul. Dobrej
"Dartburger" - ul. Dobra 14/16.
Dartburger od innych stołecznych burgerowni różni się tym, że można tu jedzenie dostać całkiem za darmo. Potrzebna jest jednak sprawna ręka i oko. W zależności od tego ile punktów zdobędziemy grając w darta, taką zniżkę otrzymamy.
Bez zniżki klasycznego burgera zjemy tu za 19 zł (w zestawie z napojem i frytkami 25 zł). Najdroższy burger typu jalapenio kosztuje 25 zł (w zestawie 35 zł). Dartburger specjalizuje się w kuchni teksańsko-meksykańskiej. W menu są więc burgery, quesadillas, steki, czy burrito. Zaletą miejsca jest również przyjemny ogródek z wygodnymi plażowymi koszami i poduszkami.
Czynne: poniedziałek - niedziela: 12.00 - 21.00. Można płacić kartą.
Queen Burger przy ul. Hożej
"Queen Burger" - ul. Hożej 1a.
Przeszklony, minimalistyczny pawilon przy ul. Hożej to miejsce, które powstało w te wakacje. Stanęło obok rozpadającej się kamienicy, gdzie kiedyś działał klub 5–10–15. Teraz kucharze własnoręcznie przygotowują tu każdy element burgera: od bułek po sosy. Dla wegetarian są wegeburgery i burgery z rybą. Zmówić można tu też steki wołowe, desery i shake'i.
Ceny burgerów od 18 do 29 zł
Czynne: poniedziałek-czwartek: 12.00-23.00Piątek - sobota: 12.00-3.00Niedziela: 12.00-23.00
Bobby Burger działa w kilku miejscach
"Bobby Burger" - ul. Woronicza 44, ul. Emilii Plater 47, ul. Żurawia 32/34
Burgery dostępne również w klubokawiarni Warszawa Powiśle i w food truckach jeżdżących po mieście.
Wszystko zaczęło się od "food trucka" towarzyszącego ludziom na imprezach i karmiącego głodnych imprezowiczów. Z czasem burgery spod marki Bobby Burger zakotwiczyły na stałe w kolejnych lokalizacjach, które powstawały by każdy mógł się w nich czuć dobrze: "stary i młody, ładny i brzydki, biedny i bogaty, spięty i wyluzowany".
I tak najeść może się tu każdy. Klasycznego burgera możemy zjeść już za 10 zł, a podwójnego burgera miesiąca za 25 zł. Frytki w zestawie to kwestia dodatkowych 4 zł. Jak zapewniają właściciele, dążą do stworzenia alternatywy dla sieci fastfoodowych, kebabów i stacji benzynowych.
Godziny otwarcia: ul. Woronicza 44, ul. Emilii Plater 47 - codziennie 12.00 - 24.00
Samochód/przyczepa: ul. Domaniewska 48 - poniedziałek - piątek od 11.00 do 16.00
Barn Burger przy ul. Złotej 9
Barn Burger - ul. Złota 9.
Miejsce to specjalizuje się w burgerach XXL. To tu odbyły się pierwsze Mistrzostwa Polski w pochłanianiu burgerów. Mimo to, ceny nie odstraszają. Intrygujące są nazwy burgerów i tak można zjeść: Sekret Zdzicha za 26 zł (burger z jajkiem sadzonym i szpinakiem), czy Mamas, Papas and Dupas Bladas za 26 zł (rukola, bekon, kiełbasa chorizo). Zjeść można też "Ponurego Żniwiarza" i "Szpetną Helenę"). W menu dostępne jest też piwo. W lokalu regularnie odbywają się konkursy w jedzeniu hamburgerów na czas.
Godziny otwarcia:Poniedziałek - piątek: 12:00 - 22:00 (grill do 21.30)Sobota: 13:00 - 22:00 (grill do 21.30)Niedziela: 13:00 - 21:00 (grill do 20.30)
Meet Meat przy moście Poniatowskiego
"Meet Meat" - praska strona Wisły przy moście Poniatowskiego
"Meet Meat" zna każdy, kto choć raz zgłodniał po imprezie na plaży przy moście Poniatowskiego. To właśnie tam stacjonuje przyczepa MM i karmi zgłodniałych imprezowiczów. Zresztą nie tylko ich. W weekendy można się tu najeść już od 13.30.
Hamburger Classic kosztuje 16 zł, Hamburger 4 sery 22 zł. W menu znajdziemy wołowinę z krów rasy Angus. Jak zapewniają właściciele, nacisk kładą na cały proces przygotowania burgera: od wyboru dostawcy po doprawianie mięsa.
Godziny otwarcia: Poniedziałek-piątek: 17.30-24.00weekendy 13.30-3.00
Soul Food Bus
"Soul Food Bus" - Wał Miedzeszyński 407, ul. Marynarska 11.
Bary w przyczepach nie kojarzą się w Polsce dobrze. Jednak Soul Food Bus nie ma nic wspólnego z kiepskim jedzeniem w stylu barów z lat 90. Tu wołowina jest selekcjonowana, warzywa mają być świeże, a bułka ciepła i chrupiąca. Zaletą burgerów z czerwonego busa jest to, że można złożyć telefonicznie zamówienie. Autobus można spotkać na dalekim Służewcu, przy Wale Miedzeszyńskim przy basenach albo przy Stacji Balon.
Ceny burgerów od 11 do 16 zł
Godziny otwarcia: Wał Miedzeszyński 407 przy basenach od poniedziałku do piątku w godz. 12.00 - 21.00. W weekendy do północy. Służewiec: ul. Marynarska 11 - od poniedziałku do piątku w godz. 12.00 - 15.00
Ćwierćfunciak przy ul. Andersa 30
"Ćwierćfunciak" - ul. Andersa 30.
Kto oglądał film "Pulp Fiction", ten wie, że w USA na jedną z kanapek z McDonald's mówi się właśnie "ćwierćfunciak". Ten nasz z Muranowa, nie ma jednak nic wspólnego z fast foodem. Jak zapewniają właściciele tu króluje świeża wołowina i autorskie sosy, np. konfitura z czerwonej cebuli. Ceny burgerów zaczynają się od 20 zł. Najdroższy jest Cadillac Burger z podwójnym serem i podwójnym bekonem kosztuje 24 zł.
Wnętrze lokalu zdobią portrety trochę smutnych krówek. Zaletą lokalu jest duży ogródek z leżakami oraz bardzo duży wybór lokalnych piw.
Godziny otwarcia: Poniedziałek-sobota: 12.00-21.00Niedziela: 13.00 - 21.00
Boca Burgers przy ul. Oboźnej 9
"Boca Burgers" - ul. Oboźna 9.
Boca Burgers zadomowił się już w pobliżu Uniwersytetu Warszawskiego, nic dziwnego, że klientami tej burgerowni często są studenci, dla których przewidziano odpowiednie zniżki. Najtańszy burger w menu kosztuje 20 zł ("Boca Classic"), za najdroższego trzeba zapłacić 24 zł ("Boca Balboa"). Jeżeli do burgera dopłacimy 4 zł, dostaniemy frytki i surówkę coleslaw.
Na stronie internetowej można przeczytać, że kucharze kładą nacisk na świeżość i jakość produktów. Klimat lokalu przypomina klasyczne amerykańskie burgerownie. Wśród ciekawych dodatków można znaleźć żurawinę, czy też jajko sadzone.
Godziny otwarcia:Poniedziałek - sobota: 12:00 - 22:00Niedziela: 14:00 - 20:00
Bydło i Powidło przy ul. Kolejowej 47
"Bydło i Powidło" - ul. Kolejowa 47
"Bydło i Powidło" to burgerownia inna niż wszystkie. Przypadnie do gustu tym, którzy lubią zjeść burgera w restauracji, a nie w barze. "Bydło i Powidło” ma obsługę kelnerską, dużą kartę win, a kucharze pracują na oczach klienta. Wnętrze przy ul. Kolejowej ma lekko industrialny, surowy klimat.
Specjalnością lokalu są burgery i steki z argentyńskiej wołowiny. W menu znajdziecie również sałatki z wołowiną, sandwiche, a nawet słynne nowojorskie bajgle z pastrami. Do każdego dania kucharz serwuje jeden z autorskich, własnoręcznie produkowanych sosów na bazie słodkich powideł.
Ceny burgerów średnio od 20 do 30 zł
Godziny otwarcia:Poniedziałek - sobota: 12:00 - 22:00Niedziela: 13:00 - 21:00
Beef'N'Roll na ulicach Warszawy
"Beef'N'Roll" - ul. Nowogrodzka róg z ul. Emilii Plater
"Beef'N'Roll" to kolejny "food truck" - czyli kuchnia na kółkach - na ulicach Warszawy. Miłośników dobrego jedzenia cieszy sześcioma różnymi smakami. Kucharz serwuje burgery klasyczne, z serem, bbg, specjalność miesiąca lub z chilli con carne.
Mobilna kuchnia przemieszcza się najczęściej w ścisłym centrum. Można ją najczęściej spotkać na rogu Nowogrodzkiej i ul. Emilii Plater, ale także czasami nad Wisłą. Lokalizację najlepiej sprawdzać na ich stronie.
Ceny burgerów od 17 do 24 zł.
Brooklyn Burgers & Wings przy ul. Nowy Świat 36
"Brooklyn Burgers & Wings" - ul. Nowy Świat 36.
"BB&W" przypomina bar typu fast food, jednak jak zapewniają właściciele, szefem kuchni jest Amerykanin, który wie, co to znaczy burger "made in USA". - Nasze zawsze świeże i wyselekcjonowane mięso mielimy na miejscu. Sosy domowej roboty, w oparciu o składniki prosto z USA, przyrządzamy według naszych specjalnych przepisów – zapewniają właściciele. Wszystko przygotowywane jest na oczach klientów. W menu znajdziemy też skrzydełka, frytki, sałatki, ciastka, domową lemoniadę. Dostępne sa również burgery z kurczaka.
Ceny burgerów wołowych od 20 do 35 zł
Godziny otwarcia:Poniedziałek - czwartek: 12:00 - 1.00Piątek - sobota: 12.00 - 5.00Niedziela: 12:00 - 1:00
O SWOICH ULUBIONYCH BURGER BARACH OPOWIADA KUCHARZ JAKUB KUROŃ
Najlepsze burger bary wg Jakuba Kuronia:
Jakub Kuroń opowiada o swoich ulubionych burger barach
1. Grillbus, czyli "food truck". Można go spotkać w całej Warszawie.
2. Barn Burger - ul. Złota 9
3. Warburger - ul. Dąbrowskiego róg z ul. Puławską
4. Beef'N'roll - najczęściej ul. Nowogrodzka róg z ul. Emilii Plater
5. Krowarzywa - ul. Hoża 42 (vege burger bar)
6. Burger Kitchen - ul. Widok 8
RAPER VIENIO - OPOWIADA O WEGE BURGERACH
Vienio o wege burgerach
AKTOR LESZEK LICHOTA OPOWIADA O MODZIE NA BURGER BARY
lata/b
Leszek Lichota opowiada o modzie na hamburgery