GUS porównał 21 popularnych artykułów spożywczych, które najczęściej trafiają na wielkanocne stoły i do święconek. Wnioski nie nastrajają pozytywnie. Choć w ostatnich 12 miesiącach gospodarka złapała zadyszkę, a bezrobocie rosło, większość produktów zdrożała.
Według danych GUS, w ciągu roku sernik podrożał o 1 proc, kawa mielona o 3 proc., a mąka o 5,5 proc. Tańsze są za to cukier (o 10,6 proc.) oraz gorzka czekolada (o 4 proc). Az 12,8 proc. droższe będzie przygotowanie żurku, a 9,3 porc. kupno majonezu. Staniał natomiast chrzan, o 4,7 proc.
Niestety podrożała większość nowalijek: rzodkiewka, sałata i ogórki, tańsze są tylko pomidory. Aż 20 procent więcej niż przed rokiem zapłacimy za jajka (70 zamiast 58 groszy), podrożały także kiełbasa myśliwska (11 proc.), babka drożdżowa (5,2 proc.) i chleb pszenno-żytni (9,4 proc.).
Podrożały także mięsa (kiełbasa, biała, pasztet i szynka wieprzowa), staniał tylko drób.
b/par
Źródło zdjęcia głównego: GUS