Stół wielkanocny droższy, niż przed rokiem

Warszawski stół wielkanocny
Warszawski stół wielkanocny
Źródło: GUS
Główny Urząd Statystyczny, jak co roku, podliczył wartość wielkanocnego stołu przeciętnego warszawiaka. 15 z porównywanych produktów podrożało, a tylko 6 było tańszych, niż rok wcześniej.

GUS porównał 21 popularnych artykułów spożywczych, które najczęściej trafiają na wielkanocne stoły i do święconek. Wnioski nie nastrajają pozytywnie. Choć w ostatnich 12 miesiącach gospodarka złapała zadyszkę, a bezrobocie rosło, większość produktów zdrożała.

Według danych GUS, w ciągu roku sernik podrożał o 1 proc, kawa mielona o 3 proc., a mąka o 5,5 proc. Tańsze są za to cukier (o 10,6 proc.) oraz gorzka czekolada (o 4 proc). Az 12,8 proc. droższe będzie przygotowanie żurku, a 9,3 porc. kupno majonezu. Staniał natomiast chrzan, o 4,7 proc.

Niestety podrożała większość nowalijek: rzodkiewka, sałata i ogórki, tańsze są tylko pomidory. Aż 20 procent więcej niż przed rokiem zapłacimy za jajka (70 zamiast 58 groszy), podrożały także kiełbasa myśliwska (11 proc.), babka drożdżowa (5,2 proc.) i chleb pszenno-żytni (9,4 proc.).

Podrożały także mięsa (kiełbasa, biała, pasztet i szynka wieprzowa), staniał tylko drób.

b/par

Czytaj także: