Najnowsze

Najnowsze

Ciśnienie mocno i szybko w górę

Polacy lubią narzekać, przede wszystkim na pogodę, służbę zdrowia, polityków... Więc oto dajemy każdemu powód do narzekania. Nadchodzącej doby, w nocy z poniedziałku na wtorek i we wtorek 16 lutego, nastąpi tak duży skok ciśnienia, że wielu osobom będzie "łeb rozsadzać", bądź "głowa będzie pękać".

Efekt cieplarniany może zabić życie w Kosmosie

Według najnowszych badań, silny efekt cieplarniany może unicestwić szanse powstania życia na odległych planetach. Dopóki nie zostanie to udowodnione, naukowcy zakładają, że do powstania życia na planecie potrzebna jest woda. A co jeśli wyparuje?

Gotowe dania i fast foody mogą być zdrowsze

Zdrowy fast-food czy danie z paczki? Wydaje się to niemożliwe. Jednak naukowcy opracowali sposób, dzięki któremu producenci wykryją, na jakim etapie do ich produktów dostają się szkodliwe cząsteczki podnoszące ryzyko rozwoju choroby wieńcowej czy cukrzycy typu 2.

Tłuszcz groźny dla mózgu. Szokujące wyniki badań

Od zawsze wiadomo, że duża zawartość tłuszczu w diecie prowadzi do otyłości, ale najnowsze badania są co najmniej alarmujące. Okazuje się, że rozleniwia ona także zdrowe komórki odpornościowe w naszym mózgu i sprawia, że stają się ospałe i zaczynają "zjadać" połączenia między neuronami.

Fale grawitacyjne namieszały w nauce. Podręczniki trzeba napisać od nowa

Czwartkowe odkrycie fal grawitacyjnych wywołało poruszenie w świecie naukowym, a już wkrótce wywoła rewolucję w astronomii. Rozwój tej dziedziny może doprowadzić do napisania od nowa podręczników astronomii, a na rynek wprowadzić wyrafinowane nowinki technologiczne. Spokojnie można też mówić o Nagrodzie Nobla dla odkrywców.

Po El Nino przyjdzie La Nina. Czy będzie równie groźna?

La Nina, z hiszpańskiego "dziewczynka". Brzmi niewinnie, ale jest nieprzewidywalna, pojawia się znienacka, a szkody jakie wyrządza podobne są do tych, wyrządzonych przez El Nino. Według naukowców La Nina pojawi się jesienią tego roku. Pierwszy raz od czterech lat.

Zachodnia dieta osłabia i uszkadza mózg

Uwielbiasz fast-food, tłusty nabiał i czerwone mięso? Łapiesz się na tym, że podjadasz, nie będąc głodnym i nie umiesz ocenić, czy się najadłeś? Prawdopodobnie zamiłowanie do tzw. zachodniej diety bogatej w tłuszcze i cukier uszkodziło część mózgu odpowiedzialną za przetwarzanie tego typu informacji.