TVN Meteo | Ciekawostki

Czubajka kania – charakterystyka i występowanie

TVN Meteo | Ciekawostki

Autor:
ms//mro
Źródło:
tvnmeteo.pl
Jak wyglądają poszczególne gatunki opieńki?Midnight, Tony Hisgett, Kart Urman, Amanita77, Grzegorz "Spike" Rendchen, Jerzy Opioła
wideo 2/4
Midnight, Tony Hisgett, Kart Urman, Amanita77, Grzegorz "Spike" Rendchen, Jerzy OpiołaJak wyglądają poszczególne gatunki opieńki?

Czubajka kania jest bardzo popularnym grzybem, który występuje na terenie całej Polski. Grzyb ten należy do rodziny pieczarkowatych, a nazywany jest również bedłką i stroszką. Kania charakteryzuje się specyficznymi walorami smakowymi i ciekawym aromatem.

● Czubajka kania jest bardzo smacznym grzybem, który występuje w lasach, na łąkach, a nawet na trawnikach. ● Grzyb kania i muchomor sromotnikowy, który jest trujący, są do ciebie bardzo podobne, jednak da się łatwo je odróżnić. ● Kanie można suszyć, smażyć i marynować, jednak nie powinno się ich jeść na surowo. ● Kapelusz czubajki kani jest bardzo smaczny, jednak jej trzon nie nadaje się do spożycia.

Kanie: grzyby – jak wygląda kania?

Czubajka kania pojawia się w czerwcu, choć najwięcej okazów spotyka się we wrześniu. Kapelusz kani początkowo przypomina jajko, z  biegiem czasu robi się okrągły, z kolei u starszych osobników staje się płaski – posiada jedynie wystający na środku czubek, co sprawia, że jego kształt można przyrównać do parasola. Wraz ze wzrostem grzyba zmienia się również jego kolor – początkowo jest brązowy, z czasem jaśnieje.  W starszych okazach barwa może być kremowa, a nawet biała. Jedynie czub pozostaje brązowy.

Powierzchnia kapelusza jest popękana i chropowata, z grubymi, brązowymi łuskami. Charakterystyczną cechą jest również postrzępione rondo. Spód pokryty jest gęstymi, białymi blaszkami. Wysokość trzonu oscyluje w granicach 15-45 centymetrów, cechuje go smukłość oraz bulwiasta podstawa. Na trzonie również można zauważyć brązowe łuski. Dodatkowo otacza go ruchomy pierścień.

Kapelusz jest raczej gąbczasty i miękki w przeciwieństwie do trzonu, który charakteryzuje się twardością i włóknistością. Miąższ grzyba kani jest biały i nie zmienia koloru po uszkodzeniu.

Czubajka kania – charakterystyka i występowanieShutterstock

Kania – występowanie

Kanie są grzybami występującymi na terenie całej Europy. Można na nie natrafić także w Ameryce Północnej, Nowej Zelandii, Korei czy Japonii. W Polsce rosną na łąkach, polanach, a nawet trawnikach. Najłatwiej znaleźć je jednak w lasach, zarówno liściastych, jak i iglastych. Czubajki lubią niezbyt wilgotne, gliniaste podłoże o zasadowym odczynie. Owocniki mogą rosnąć pojedynczo lub w grupach.

Muchomor sromotnikowy a kania

Wiele osób obawia się zbierania kani czubajki, ponieważ łatwo pomylić ją z muchomorem sromotnikowym, który jest trujący, a jego spożycie może doprowadzić do śmierci. Okazuje się, że odróżnienie tych dwóch grzybów wcale nie jest trudne. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Najważniejszy jest pierścień – w przypadku kani można swobodnie przesuwać go po powierzchni trzonu, w muchomorze jest to niemożliwe, ponieważ jest przytwierdzony na stałe. Kolejną znaczącą różnicę można zauważyć po zerwaniu grzyba. Po wyciągnięciu czubajki należy sprawdzić, czy trzon nie posiada charakterystycznego dla muchomora zagłębienia – tzw. pochwy.

Najczęściej mylone grzybyPAP

Kanie - przepisy. Jak przyrządzić kanie?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kani czubajki. Ze względu na ciekawy, orzechowy aromat wiele osób decyduje się na jej suszenie i sproszkowanie, dzięki czemu można traktować ją jako przyprawę. Inni zwolennicy grzyba kani chętnie zastępują nim mięso i smażą jak kotlety schabowe. Ponadto kapelusze świetnie nadają się do marynowania w zalewie octowej.

Należy pamiętać o tym, by nie spożywać grzyba na surowo, ponieważ może to poskutkować rozstrojem żołądka. Dodatkowo powinno się konsumować jedynie kapelusze. Stwardniałe i włókniste trzony się do tego nie nadają.

Jak usmażyć kanie?

Smażenie kani powinno przebiegać w taki sam sposób jak w przypadku kotletów schabowych. Grzyby należy oczyścić, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w panierce z jajka oraz bułki tartej. Tak przygotowaną kanię czubajkę należy smażyć przez kilka minut. Smak gotowego kotleta do złudzenia przypomina tradycyjnego schabowego.

Potrawy z kani: kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej to prawdziwy rarytas, z pewnością zaskoczy smakiem wszystkich, którzy dotychczas nie mieli okazji go spróbować.

Kanie w zalewie – składniki: kanie – kilka kapeluszy, jajko – jedna sztuka, bułka tarta – do panierki, ocet spirytusowy – jedna szklanka, woda – cztery szklanki, cebula – jedna sztuka, liście laurowe, ziele angielskie – po kilka sztuk.

Kanie w zalewie – sposób przygotowania:

Kanie należy oczyścić, osuszyć i opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć.

W tym czasie warto przygotować zalewę – zagotować w garnku wodę z octem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Usmażone kanie układamy w słoikach przekładając je pokrojoną w plastry cebulą.

Całość zalewamy zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10 minut.

ZOBACZ >> Jak pasteryzować słoiki?

Autor:ms//mro

Źródło: tvnmeteo.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Tagi:
Raporty:
Pozostałe wiadomości