W kolejnej odsłonie "Smaków Miasta" Krystian zgłębia smaki kuchni włoskiej. Na warszawskim Powiślu, na tyłach Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego przy ul. Dobrej 55/56, mieści się maleńka restauracja o wdzięcznej nazwie Boscaiola. Serwowane przez rodowitego Włocha dania kuchni śródziemnomorskiej oraz kameralna atmosfera tego miejsca zachęciły Krystiana do włoskiej kulinarnej podróży. Zakupy do niej Krystian zrobił w Delikatesach Piotr i Paweł, które mieszczą się w Blue City przy Al. Jerozolimskich 179 w Warszawie.
Domowe spaghetti z krewetkami i cukinią
Składniki do przygotowania makaronu -1 jajko -100 gr mąki pszennej -oliwa z oliwek
Pozostałe składniki: -6 mrożonych szarych krewetek 16-20 -2 zielone cukinie -pomidory koktajlowe -1 czosnek -1/2 szklanki białego wina stołowego -natka pietruszki -sól
Przygotowanie makaronu: Na 100 gr mąki użyj 1 jaja. Delikatniej zacznij zagniatać ciasto. Dodaj sól i odrobinę oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystko i zagniataj ciasto. Kiedy ciasto będzie już zagniecione, odłóż je na chwilę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkuj ciasto albo przepuść je przez maszynkę do robienia makaronu. Wyrobione ciasto zwiń w ruloniki i pokrój cienko tak, by powstały paski makaronu spaghetti. Jeśli wybierzesz krewetki mrożone i obrane, musisz je tylko rozmrozić. Jeśli zdecydujesz się na krewetki z głowami, obierz je i wyczyść. Cukinie pokrój w drobne słupki.
Przygotowanie sosu: Na patelnie wlej oliwę z oliwek i na nierozgrzaną oliwę wrzuć paseczki drobno pokrojonego czosnku. Dodaj 3 krewetki pokrojone w drobne kawałki i 3 krewetki w całości. Dodaj 1/3 szklanki białego wina stołowego i pokrojoną cukinię. Całość powinna chwilę się dusić. Dodaj połówki pomidorów koktajlowych. Sól i pieprz do smaku.
Ugotowany makaron (5-6 minut) przełóż na patelnię i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Całość przełóż na talerz i oprósz natką świeżej pietruszki.
Cielęcina zawijana z chrupiącym boczkiem z dodatkiem szałwii
Składniki: -kotlety z cielęciny z kostką -plastry pancetty -mąka -oliwa z oliwek -listki świeżej szałwii -1/3 szklanki wina marsala -pieczarki -1 papryka -1 bakłażan -1 cukinia
Kotlety z cielęciny obłóż listkami szałwii, następnie wszystko owiń plastrami pancetty. Tak przygotowane mięso wyłóż na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Z pancetty powinna zrobić się chrupiąca skorupka. Jeśli mięso przy kostce nie usmaży się do końca, włóż kotlety na 3-5 minut do piekarnika. Tłuszcz, na którym smażyły się kotlety, przelej do naczynia, a na patelnię, na której wciąż znajdują się kotlety, wlej około 1/3 szklanki marsali. Dodaj do tego odrobinę demiglas - wywaru z cielęciny. Podsmaż chwilę sos z kotletami tak, by pancetta wchłonęła aromat i smak sosu.
Na patelni grillowej przygotuj warzywa: pieczarki, połówki pomidorów, plastry bakłażana i cukinii. Na talerzu ułóż rukolę, a na niej kotlety i grilowane warzywa. Całość można ozdobić kiełkami.
Tiramisu
Składniki na 1 porcję: - pół opakowania serka mascarpone - 4 tabliczki gorzkiej czekolady albo szczypta gorzkiego kakao - zaparzone espresso - odrobina likieru kawowego Borghetti - kilka biszkoptów
W oddzielnych naczyniach utrzyj 2 białka oraz 2 żółtka z 75 gr cukru. Następnie przygotuj masę powoli dodając białka do żółtek delikatnie mieszając. Dodaj serek mascarpone i całość wymieszaj. Do przygotowanej wcześniej kawy espresso dodaj likier Borghetti - ilość uzależnij od preferencji smakowych. Przygotowaną masą, z jajek i mascarpone, wyłóż dno naczynia, w którym serwowane będzie tiramisu. Biszkopty namocz w espresso i likierze i przełóż z wyłożoną wcześniej masą. W zależności od wielkości naczynia możesz w ten sposób ułożyć kilka warstw, a górę deseru przykryć drobno pokrojoną czekoladą lub gorzkim kakao. Deser powinien być w lodówce około 1 godzinę. Potem gotowy jest do jedzenia.
Źródło zdjęcia głównego: | PAP, Dziennik