Sebastian Wilczek z FOOD LAB STUDIO, szef kuchni lokalu Plac Barcelona, podpowiada, jak przyrządzić smaczne i zdrowe śniadanie.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Wilczek na śniadanie proponuje owsiankę z rabarbarem, truskawkami i borówkami.
Potrzebujesz:
- mleka, - płatków owsianych, - garści truskawek, - łodygi rabarbaru, - garści borówek, - skórki z połowy cytryny, - masła (do karmelizowania owoców), - około 2 łyżeczek miodu (do karmelizowania owoców), - jogurtu naturalnego,
Jak to przyrządzić?
Przygotowanie jest banalnie proste - najpierw zagotuj w rondelku mleko, a następnie dodaj do niego płatki owsiane w proporcji 2 porcje mleka na 1 porcję płatków. Wystarczy je wsypać, zamieszać i odstawić, aby odpowiednio nasiąkły mlekiem.
W międzyczasie pokrój składniki - truskawki w ćwiartki, a rabarbar w niezbyt grube plastry. Na patelni rozpuść masło i dodaj miodu a następnie wrzuć pokrojone truskawki i rabarbar. Dodaj także skórkę startą z połowy cytryny. Składniki mieszaj w taki sposób, aby równomiernie pokryły się przygotowaną z masła i miodu glazurą.
Nasiąknięte płatki owsiane przełóż do miski, dodaj rabarbar i truskawki z patelni, jogurt i garść borówek. Wymieszaj wszystko i przełóż do naczyń, w których chcesz je podać. Do dekoracji użyj poszatkowanych liści świeżej mięty.
Smacznego!
Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active