Do pracy i do szkoły: łosoś z miętą, pikata z indyka i karmelizowane owoce

Menu z pudełka
Menu z pudełka, odc. 7.
W najnowszym programie "Menu z pudełka" mamy dla Was dania z łososia, indyka i owoców. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego zdrowe. Takim jadłospisem na pewno zaskoczysz kolegów z pracy. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Oryginalnymi przepisami w kolejnym odcinku "Menu z pudelka" dzielą się Joseph Seeletso, który rozpieszczał podniebienia Billa Gatesa, Michaela Jacksona i króla Szwecji oraz Patryk, uczeń drugiej klasy, uczestnik programu Masterchef Junior.

Łosoś w panierce z miętą, polentą i malinami

Łosoś w panierce z miętą, polentą i malinami
Łosoś w panierce z miętą, polentą i malinami

W moździerzu rozgniatamy orzechy nerkowca i dodajemy do nich pokrojoną miętę, mieszamy, dolewamy oliwę z oliwek, ponownie mieszamy. W rondelku gotujemy mleko z miętą, wsypujemy do niego kaszkę lub mąkę kukurydzianą ew. kasztanową i mocno mieszamy, gotujemy ok 12 minut.

Z łososia usuwamy ości i spinamy go wykałaczką. Smarujemy z wierzchu orzechami z miętą i przekładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 8-10 min.

Do syropu z pomarańczy wlewamy ocet winny i oliwę z oliwek, mieszamy i dodajemy mrożone maliny.

Na polentę nakładamy upieczonego łososia, polewamy malinami i gotowe.

Pikata z indyka z młodą kapustą

Pikata z indyka z młodą kapustą
Pikata z indyka z młodą kapustą

Kapustę dzielimy na pól i wyjmujemy głąb, kroimy ją w paseczki. Pomidory kroimy w kostkę. Siekamy dymkę i smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy kapustę, a gdy zacznie zmieniać kolor - pomidory. następnie doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem i całość dusimy.

Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki, nacinamy.

Na tarce ścieramy ser grana padano. W misce roztrzepujemy jajko. Do mąki dodajemy pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Indyka obtaczamy w mące, jajku i serze, smażymy na patelni na złoty kolor.

Na kapuście układamy usmażonego indyka i gotowe.

Karmelizowane owoce z jogurtem bałkańskim i bazylią

Karmelizowane owoce z jogurtem bałkańskim i bazylią
Karmelizowane owoce z jogurtem bałkańskim i bazylią

Gruszkę, jabłko i śliwki kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cynamon i anyż, dodajemy pokrojone owoce, smażymy 3 min, zalewamy syropem klonowym i znów smażymy 3 min.

Do jogurtu wsypujemy pokrojoną bazylię i kolendrę, mieszamy. Jemy go z karmelizowanymi owocami.

Smacznego!

Autor: mar/map / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: