Awokado to zdrowy owoc. Między innymi, zawiera wiele witamin i kwas foliowy. Ma także właściwości odmładzające, a także korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz te z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. Potas reguluje także ciśnienie krwi.
W swojej diecie awokado powinny uwzględnić osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Jest ono bowiem bogactwem luteiny i zeaksantyny.
Awokado ma także działanie przeciwnowotworowe.
Z jego ilością nie należy jednak przesadzać, bo jest kaloryczne. W średniej wielkości owocu znajduje się 230 kcal oraz aż 40 g tłuszczu.
Awokado jest korzystne dla kobiet w ciąży, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego.
Ma także właściwości odmładzające, ponieważ zawiera glutation, który jest jednym z najważniejszych antyoksydantów.
Awokado poprawia także pracę mózgu, ponieważ kwasy omega-3 i duża dawka witaminy E zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.
Jak wybrać odpowiedni owoc?
W dojrzałym awokado skórka po naciśnięciu palcem lekko się ugina. W środku owoc ma dużą pestkę. Aby go pokroić, należy naciąć go wzdłuż. Potem wystarczy chwycić owoc po obu stronach, przekręcić każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjąć pestkę.
Jeśli potrzebne nam awokado pokrojone w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki można pokroić miąższ w skórce, a później wyjąć go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Aleksandra Sulej-Dąbrowska, specjalistka ds. żywienia w portalu mamyruszamy.pl ma głowę pełną pomysłów na zdrowe, wartościowe i sycące posiłki. Nie wiesz, co zjeść? Wypróbuj jej przepis na awokado z jajem oraz dynię z boczkiem:
Autor: AP/rp / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock