Naukowcom z Politechniki Łódzkiej udało się stworzyć mikrokapsułki, które zawierają najcenniejsze składniki miodu. Będą docelowo wykorzystane jako tak zwane systemy kontrolowanego dostarczania związków bioaktywnych do jelita.
Miód jest jednym z nielicznych naturalnych produktów o wysokiej wartości odżywczej oraz właściwościach prozdrowotnych, w tym antyoksydacyjnych, immunomodulujących, prebiotycznych oraz przeciwdrobnoustrojowych. Znaczna część związków bioaktywnych nie dociera do jelita ze względu na niskie pH kwasów żołądkowych, jednak naukowcom z Politechniki Łódzkiej udało się ograniczyć te straty.
- Nowatorska metoda, zastosowana po raz pierwszy na świecie przez badaczy z Politechniki Łódzkiej, pozwoliła na zamknięcie w kapsułkach najcenniejszych, bioaktywnych składników miodu. Dzięki opracowaniu takiej formy ich podania udało się ograniczyć straty tych związków, których przyczyną jest destrukcyjne działanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Badania in vitro wykazały szerokie działanie prozdrowotne opracowanych mikrokapsułek - przekazała we wtorek doktor Ewa Chojnacka, rzeczniczka Politechniki Łódzkiej.
Zespół badawczy z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności - dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, dr inż. Gabriela Kowalska, dr inż. Karolina Miśkiewicz oraz dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik - podjął się wyzwania, jakim jest utrwalenie miodu w postaci proszku, przy zastosowaniu enkapsulacji. Do uzyskania utrwalonego preparatu w postaci mikrokapsułek wykorzystano metodę suszenia rozpyłowego. - Skoncentrowaliśmy się przede wszystkim na doborze odpowiedniego materiału opłaszczającego, jednego z głównych czynników decydujących o powodzeniu procesu. Jako pierwsi na świecie wykorzystaliśmy w roli takiego materiału naturalne biopolimery izolowane z otrąb żyta i wytłoków siemienia lnianego. Biopolimery te, wykazując istotnie wyższy potencjał bioaktywny w stosunku do naturalnego miodu, stanowiły jednocześnie wartość dodaną otrzymanych mikrokapsułek. Ponadto zastosowany rodzaj nośnika istotnie zmniejszył jego ilość w enkapsulacie do 17 procent w stosunku do 50 procent w obecnych już na rynku produktach - podkreśliła dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek.
Mikrokapsułki miodu
Otrzymane mikrokapsułki będą docelowo wykorzystane jako tak zwane systemy kontrolowanego dostarczania związków bioaktywnych do jelita. Mikrokapsułki miodu zostały poddane badaniom in vitro.
- Wyniki analiz pokazały, że związki fenolowe, bardzo pożyteczne dla naszego organizmu, w otrzymanym proszku miodowym mają średnio o 85 procent wyższą biostabilność podczas symulowanego trawienia w żołądku, co przekłada się na ich wyższą biodostępność na odcinku jelita cienkiego. Innowacyjny proces enkapsulacji pozwolił na uwolnienie od dwu- do dziesięciokrotnie większej ilości związków bioaktywnych w jelicie cienkim w odniesieniu do ilości związków uwolnionych z miodu w naturalnej formie - wyjaśniła Justyna Rosicka-Kaczmarek. Jak dodała badaczka, mikrokapsułki miodu z dobrym skutkiem mogą być też wykorzystane między innymi jako preparat wspomagający gojenie się ran lub nutraceutyk o potwierdzonych właściwościach immunomodulujących, czyli regulujących odpowiedź odpornościową organizmu i prebiotycznych, z możliwością ukierunkowanego, kontrolowanego uwalniania w jelicie. Opracowana metoda utrwalania miodu przez jego enkapsulację jest chroniona zgłoszeniem patentowym. Zespół z Politechniki Łódzkiej bada również możliwości enkapsulacji innych produktów pszczelich - mleczka, pierzgi lub jadu pszczelego oraz innych surowców o wysokim potencjale bioaktywnym.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock