Naukowcy z Uniwersytetu w Bergen opracowali kalkulator, umożliwiający natychmiastowe oszacowanie wpływu zmian żywieniowych na długość życia. Okazuje się, że częstsze spożycie orzechów, roślin i produktów spożywczych przy jednoczesnej redukcji czerwonego mięsa może przyczynić się do wydłużenia życia o nawet dekadę.
Młoda dorosła osoba może potencjalnie wydłużyć oczekiwaną długość swojego życia o ponad dekadę, zmieniając dietę z typowej zachodniej na bardziej zoptymalizowaną - czyli taką, która zawiera więcej roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów, a mniej czerwonego i przetworzonego mięsa. Wyniki badania, które doprowadziły do takich wniosków, opublikowano na łamach czasopisma akademickiego "PLOS One".
W przypadku osób starszych przewidywany wzrost średniej długości życia po wprowadzeniu opisanych zmian byłby mniejszy, ale nadal znaczący.
Autorzy publikacji z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii przypomnieli, że żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia, a związane z dietą czynniki ryzyka prowadzą rocznie do 11 milionów zgonów w skali świata. W swoim najnowszym badaniu wykorzystali istniejące metaanalizy, aby zbudować model umożliwiający natychmiastowe oszacowanie wpływu szeregu zmian żywieniowych na długość życia. Model udostępnili jako publicznie dostępny kalkulator online.
Trend wzrostowy niezależnie od wieku
W oparciu o wyliczenia kalkulatora można zobaczyć, że w przypadku młodej dorosłej mieszkanki USA (20-letniej) trwała zmiana typowej diety zachodniej na dietę optymalną zwiększyłaby długość jej życia o ponad dekadę (10,7 roku). W przypadku 20-letniego mężczyzny byłoby to 13 lat.
Największy wzrost (mierzony w dodatkowych latach życia) zostałby osiągnięty poprzez spożywanie większej ilości roślin strączkowych, większej ilości produktów pełnoziarnistych oraz większej ilości orzechów, przy jednoczesnym ograniczeniu czerwonego i przetworzonego mięsa.
Z kolei jeśli podobne zmiany wprowadziłyby osoby dojrzałe - 60-letnie, to efekt nadal pozostałby znaczący, choć nieco mniej spektakularny. Dla kobiet byłoby to wydłużenie życia o około 8 lat, dla mężczyzn 8,8 roku. W przypadku 80-latków zmiana diety pozwoliłaby zyskać dodatkowe 3,4 lata życia.
- Zrozumienie potencjału zdrowotnego różnych grup żywności może umożliwić ludziom osiągnięcie realnych i znaczących korzyści zdrowotnych - podsumowują autorzy publikacji. - Dotychczasowe badania wykazywały korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem poszczególnych grup żywności lub z określonymi wzorcami diety, bez uwzględniania informacji na temat wpływu innych elementów odżywania na funkcjonowanie organizmu. Nasza nowa metodologia wypełniła tę lukę - podkreślają.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock