Ze świata

Ze świata

Cyberatak NotPetya. USA wskazują na Moskwę

Biały Dom oskarżył w czwartek Rosję o przeprowadzenie ubiegłorocznego masowego cyberataku NotPetya, który spowodował straty w wysokości miliardów dolarów w Europie, Azji i obu Amerykach. Atak miał mieć na celu zdestabilizowanie sytuacji na Ukrainie.

Orban zapowiada koniec epoki rosyjskiego monopolu gazowego

Węgry wkrótce podpiszą porozumienie, na mocy którego będą mogły sprowadzać z Rumunii ponad 4 miliardy metrów sześciennych gazu rocznie - oznajmił w piątek premier Viktor Orban. Dzięki temu można oczekiwać końca epoki rosyjskiego monopolu gazowego na Węgrzech - dodał.

"Telegraph": Soros wspiera kampanię przeciw brexitowi

Brytyjski dziennik "The Telegraph" poinformował w czwartek, że amerykański finansista węgierskiego pochodzenia George Soros zaangażował się we wspieranie kampanii, mającej na celu powstrzymanie wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.

Kim jest Elon Musk? Zobacz, jak zdobył fortunę potrzebną do podboju Kosmosu

Najpotężniejsza na świecie rakieta Falcon Heavy prywatnej amerykańskiej firmy SpaceX pierwszy raz w historii wystartowała z powodzeniem z kosmodromu na przylądku Canaveral na Florydzie. Na pokładzie maszyny jest sportowy samochód firmy Tesla. Szefem zarówno SpaceX jak i Tesli jest miliarder i wizjoner Elon Musk. Jego sylwetkę w TVN24 BiS przedstawił Łukasz Kijek.

Marzą o nich restauracje na całym świecie, w Polsce są tylko dwie

Aby zdobyć gwiazdkę Michelin trzeba po pierwsze wielkiej determinacji, pracowitości i geniuszu szefa kuchni. Po drugie trzeba stosować naprawdę najlepsze produkty, które na pewną nie mogą być mrożone. A po trzecie musi być innowacyjność, efekt zaskoczenia. Trzeba być twórczym, a nie odtwórczym - mówił w TVN24 BiS Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses, która posiada prestiżowe wyróżnienie.

Gwiazdki Michelin rozdane. "Mamy tu najlepszych kucharzy na świecie"

Aż 28 francuskich restauracji otrzymało w tym roku największe wyróżnienie w branży - trzy gwiazdki przewodnika Michelin. To rekord. Aby dostać się na szczyt restauracja musi oferować jedzenie najwyższej jakości, a dania muszą zaskakiwać najsurowszych krytyków. Presja jest tak duża, że część restauratorów rezygnuje z wyróżnienia. W Polsce wyróżnione restauracje dostaną gwiazdki w marcu. Materiał programu "Dzień na świecie" w TVN24 BiS.