Kuchnia spod Wawelu podbiła żołądki turystówTVN24 Kraków | Stanisław Kołton
Amerykański dziennik "USA Today" postanowił podpowiedzieć swoim czytelnikom, gdzie zjeść w Europie, aby wniknąć w kulturę kraju. Obok lizbońskich piekarni, paryskich jadłodajni czy barcelońskich restauracji prowadzonych w mieszkaniach, dziennikarka Anne Banas wskazała także krakowskie punkty gastronomiczne.
Autorka artykułu poleca m.in. bar mleczny przy ulicy Grodzkiej.
Odrodzenie barów mlecznych
– Wraz z upadkiem komuny upadła też większość barów mlecznych, ale ostatnio wracają i są to miejsca, gdzie serwuje się prawdziwą polską kuchnię – zachwyca się Anne Banas.
"Mleczniaki" jeszcze kilka lat temu przeżywały kryzys, teraz stają się atrakcjami turystycznymi. Wielu turystów przyznaje, że bary mleczne rekomendowali im znajomi.
Na liście miejsc polecanych przez amerykański dziennik znalazła się także Ambasada Śledzia, gdzie o każdej porze dnia i nocy można dostać kieliszek wódki, śledzia i chleb ze smalcem.
Bezkonkurencyjne kiełbaski z nysy
Mięsożercom Amerykanka poleca kiełbaski z niebieskiej nyski, które od lat sprzedawane są nocą przy hali targowej. W weekendy tworzą się tam długie kolejki wyczekujących na swoją porcje. - Jest to popularne miejsce spotkań studentów, artystów i pracowników zmiany nocnej – opisuje Anne Banas.
Listę miejsc kulinarnych rekomendacji zamykają Pierożki u Vincenta. Lokal ten serwuje dziesiątki rodzajów pierogów.
"USA Today" to dziennik o największym nakładzie wśród ogólnokrajowej prasy amerykańskiej.
Autor: koko/b / Źródło: TVN24 Kraków
Źródło zdjęcia głównego: TVN24 Kraków | Stanisław Kołton