Pandy wielkie to drapieżniki, które chętniej wybierają bambus niż mięso. Dlaczego tak się dzieje? Chińscy badacze odkryli we krwi zwierząt cząsteczki mikroRNA pochodzące z roślin, które najprawdopodobniej modyfikują ich preferencje żywieniowe.
Chociaż pandy wielkie (Ailuropoda melanoleuca) należą do drapieżników, ich dieta składa się głównie z pędów bambusa. Układ pokarmowy tych zwierząt jest typowy dla mięsożerców, jednak w toku ewolucji wykształciły one cechy, które ułatwiają im żywienie się materią roślinną - płaskie zęby do rozcierania twardych pędów i dodatkowe palce do pewnego chwytania łodyg. Na łamach czasopisma "Frontiers in Veterinary Science" ukazało się badanie wyjaśniające, dlaczego pandy wybierają pędy bambusa zamiast mięsa.
Z roślin do zwierząt
Naukowcy przeanalizowali próbki krwi pobranej od siedmiu osobników - sześciu dorosłych pand i jednego młodego. We krwi wszystkich zwierząt odkryto roślinne cząsteczki mikroRNA (miRNA), najprawdopodobniej pochodzące z bambusa. Te króciutkie łańcuchy kwasów rybonukleinowych same nie niosą informacji o kodowaniu białek, ale mogą wpływać na ekspresję innych genów.
"MiRNA z roślin może dostać się do organizmu pandy poprzez dietę, zostać wchłonięte przez jelito i wejść do krwiobiegu" - wyjaśnił Feng Li z Uniwersytetu China West Normal, główny autor analizy. - "Wtedy cząsteczki mogą regulować pracę RNA w komórkach pandy, w ten sposób regulując ekspresję niektórych genów."
W przypadku pand najprawdopodobniej wpływa to na geny regulujące przyzwyczajenia żywieniowe. Gdy dorastające zwierzęta jedzą coraz więcej bambusa, w ich organizmach gromadzą się cząsteczki miRNA, które pomagają im w adaptacji do smaku rośliny i zaostrzają węch tak, by pandy zawsze mogły znaleźć najbardziej pożywne i świeże pędy. Na dodatek zwierzęta odczuwają większą satysfakcję z jedzenia bambusa - miRNA prawdopodobnie wpływa na pracę receptorów dopaminowych, które warunkują odczuwanie przyjemności.
Odporność i bezpieczeństwo
Fakt, że miRNA może przekazywać sygnały z roślin do zwierząt, może zostać wykorzystany w badaniach nad chorobami zwierząt. "Roślinne miRNA mogą również uczestniczyć w regulacji układu odpornościowego, zwiększając odporność na choroby" - podkreślił Li.
Naukowcy dodali, że badania nad cząsteczkami miRNA mogą również pomóc w ocenie i poprawie bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego dla zwierząt i ludzi. Jak jednak podkreślili, aby wyciągnąć ostateczne wnioski na temat potencjału miRNA i jego wpływu na pandy oraz inne ssaki, potrzebne są dalsze badania.
Źródło: CNN, LiveScience, Frontiers
Źródło zdjęcia głównego: Adobe Stock