Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Masz ochotę na coś zdrowego i wegetariańskiego? Koniecznie poznaj przepis prowadzącej program "Pożegnanie z wagą" dietetyk Anety Łańcuchowskiej na placuszki marchewkowe.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przyrządzenia placuszków marchewkowych potrzebujesz:
- marchewek, - jajek, - mąki pełnoziarnistej (lub ryżowej), - mleka lub napoju ryżowego, - cynamonu, - gałki muszkatołowej, - oleju rzepakowego do smażenia, - jogurtu greckiego.
Przygotowanie
Obierz i zetrzyj marchewki na tarce o drobnych oczkach. Do startych warzyw dodaj dwa jajka, mąkę i mleko (lub napój ryżowy) i wymieszaj starannie składniki, dodając cynamon, charakteryzujący się właściwościami leczniczymi i antyzapalnymi. Ta przyprawa zawiera antyutleniacze i sporo chromu, który powstrzymuje chęć na zjedzenie czegoś słodkiego. Nie zapomnij dodać świeżo startej gałki muszkatołowej, zawierającej związki zwalczające wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzeń DNA i starzenia się komórek.
Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni olej rzepakowy, formując placki o pożądanej wielkości i smaż z obu stron. Doskonałym dodatkiem do placuszków marchewkowych jest jogurt grecki, a jeśli chcemy je zjeść na słodko - syrop klonowy, syrop z agawy lub miód.
To świetna propozycja na śniadanie lub obiad.
Smacznego!
Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active