Herbata przygotowana z liści szałwii łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Przeciwdziała również biegunce i nadmiernej potliwości. W odwarze szałwii można się też kąpać.
W Polsce jest najczęściej używany podczas przygotowywania bulionu i jako przyprawa do wielu dań. Według medycyny ludowej, nalewka z lubczyku jest doskonałym środkiem pozytywnie wpływającym na układ krążenia.
Mielone nasiona babki płesznika można wykorzystać do przygotowania naparu, dodawać do potraw lub przyjmować samodzielnie, pamiętając o odpowiednim dawkowaniu.
Jest często nazywany zielem Świętego Jana. Dziurawiec ma wszechstronne zastosowanie, dzięki czemu jest jedną z najpowszechniej wykorzystywanych roślin w ziołolecznictwie.
Jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni jest czosnek. Podpowiadamy, jak go przechowywać, żeby zachował swój smak, a może nawet zyskał jeszcze lepszy aromat.