Przed tygodniem zaproponowaliśmy Wam dwanaście burgerowni pytając, która z nich jest najlepsza.
Ponad 4 tys. osób (24 proc.), które wzięły udział w sondzie na stronie tvnwarszawa.pl, zagłosowało na "Barn Burger". Tym samym lokal przy ul. Złotej 9 wygrał nasz ranking.
"Początki były trudne"
- Chcieliśmy robić coś swojego, pracujemy w gastronomii wiele lat. Byliśmy trochę w Stanach i chcieliśmy przenieść na rejon Warszawy pomysł na zdrowe hamburgery - opowiada Jacek Petryk, właściciel restauracji.
Jak dodaje, początki były trudne. - Zaczynaliśmy w obsukrnym, starym namiocie niedaleko tego miejsca, gdzie teraz jesteśmy. Pierwszy dzień otwarcia, to pierwszy dzień Mistrzostw Europy w piłce nożnej- dodaje.
Jacek Petryka opowiada o Barn Burgerze
Restauracja specjalizuje się w burgerach XXL o intrygujących nazwach. I tak można zjeść "Sekret Zdzicha", "Mamas Papas and Dupas Bladas", "Ponurego Żniwiarza" czy "Szpetną Helenę". W menu dostępne jest też piwo. W lokalu regularnie odbywają się konkursy w jedzeniu hamburgerów na czas.
Tak się robi burgery w Barn Burgerze
Drugie miejsce - "Bobby Burger"
Drugie miejsce z wynikiem 3767 głosów (22 proc.) zajął "Bobby Burger" przy ul. Woronicza 44, ul. Emilii Plater 47, i ul. Żurawiej 32/34. Burgery dostępne są również burgery dostępne również w klubokawiarni Warszawa Powiśle i w food truckach jeżdżących po mieście.
Tak się w sumie to zaczęło. Najpierw głodnych imprezowiczów karmiono z "food trucka". Z czasem pojawiały się restauracje stacjonarne. Jak mówią sami właściciele, każdy może się tu czuć dobrze- stary i młody, ładny i brzydki, biedny i bogaty, spięty i wyluzowany.
Trzecie miejsce - "Warburger"
Burgerowania przy skrzyżowaniu ulic Dąbrowskiego i Puławskiej zajęła trzecie miejsce zdobywając 2038 głosów (12 proc.).
Restauracja serwuje hamburgery z dziczyzną- można zjeść burgera z jeleniną bądź sarniną. Warburgerze oprócz klasycznych pozycji są także autorskie przepisy. Wiśnia, pesto, sadzone jajko i whisky to tylko kilka składników urozmaicających smak grillowanej wołowiny.
Co jeszcze charakteryzuje ten lokal? Własnoręcznie robione, według autorskiej receptury, bułki pszenno-maślane, które jak mówią właściciele burgerowi, wypiekane są w przedwojennym piecu.
Zobacz wynik sondy:
O swoich ulubionych burgerach opowiada Jakub Kuroń, szef kuchni:
Jakub Kuroń opowiada o swoich ulubionych burger barach
O wege burgerach mówi Vienio:
Vienio o wege burgerach
lata/su/par
Źródło zdjęcia głównego: barnburger.pl