W porównaniu do ubiegłego roku w marcu jabłka podrożały na Mazowszu o 74 procent, a w stolicy o ponad połowę - informuje Urząd Statystyczny w Warszawie. Droższe niż w 2019 roku jest też mięso, pieczywo oraz nabiał.
Z danych Urzędu Statystycznego w Warszawie wynika, że w stosunku do ubiegłego roku w województwie mazowieckim droższy jest nabiał. W marcu cena litra mleka była wyższa o ponad pięć procent niż rok temu. Jogurt był droższy o ponad 7 procent, ser żółty Gouda - o 2,5 procent, a ser twarogowy - o ponad 1 procent. Natomiast o 4 procent staniały jajka.
W województwie mazowieckim podrożało też mięso i wędliny. W marcu tego roku cena kilograma schabu była wyższa o ponad 30 procent niż rok temu. Kiełbasa była droższa o ponad 24 procent, polędwica sopocka - o przeszło 20 procent, filet z kurczaka - o 11 procent, a parówki - o 13 procent.
Droższe jest również pieczywo. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o ponad 4,6 procent niż rok temu, a bułka pszenna kosztowała więcej o 11 procent. Nieco podrożały też "produkty sypkie". W marcu 2019 r. ryż był tańszy o 6,6 procent, mąka pszenna - o 5,7 procent, a płatki śniadaniowe - o 5,3 procent.
W stosunku do ubiegłego roku zdrożały też owoce i warzywa. Najbardziej, bo aż od o 74 procent podrożały jabłka. O prawie 14 procent droższa jest rzodkiewka, o ponad 5 procent pomidory, a włoszczyzna o prawie 6 procent. Bez zmian pozostała natomiast cena bananów.
W Warszawie droższe mięso oraz niektóre owoce i warzywa
Urząd statystyczny podał też dane z marca 2020 roku dla Warszawy. W przypadku mięsa klienci sklepów w stolicy płacili za kilogram schabu o ponad 42 procent więcej niż w marcu 2019 r. Kiełbasa była droższa o przeszło 25 procent, polędwica sopocka - o 14 procent, a za parówki - o 5 procent. Z danych urzędu statystycznego wynika, że tańszy w tym roku był za to filet z kurczaka. Jego cena spadła o 3,5 procent.
Oprócz mleka i jogurtu - wzrost cen na poziomie odpowiednio 8 i 15 procent - w Warszawie względem ubiegłego roku tańszy okazał się nabiał: ser żółty Gouda - o 3,8 procent, ser twarogowy - o ponad 5 procent i jajka - o 4,8 procent.
Zdrożało natomiast pieczywo, ryż i mąka. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o 3,5 procent niż rok temu, a cena bułki pszennej wzrosła o prawie 16 procent. W marcu 2019 roku tańszy był również ryż - o 3,5 procent i mąka pszenna o 4,3 procent.
Tak jak na całym Mazowszu również w stolicy największa różnica w cenie dotyczy kilograma jabłek. Mieszkańcy Warszawy zapłacili za nie ponad połowę więcej niż rok wcześniej - 54 procent. W stosunku do marca 2019 r. w stolicy droższa o ponad 16 proc. była rzodkiewka. Na podobnym poziomie jak rok wcześniej kształtowała się cena bananów i pomidorów oraz włoszczyzny.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Fakty/TVN