Podpłomyki są znane od dawna i tak proste, że czasem pieczono je, żeby... sprawdzić piec. Jeżeli wypiek był udany, oznaczało to, że można wkładać do niego właściwy chleb.
Tradycja pozostała - dziś w restauracjach serwujących tradycyjną kuchnię są podawane jako "czekadełko"; przekąska przed głównym daniem. Najczęściej ze śmietaną lub masłem, np. czosnkowym.
W gospodzie i na salonach
Podpłomyk w łatwy sposób można przyrządzić samemu. - Przepis jest bardzo prosty - mówi Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i przyjaciele". Zobaczcie, jak przyrządzić placki, które goszczą na naszych stołach już od ponad pięciu wieków.
Ciepła woda, mąka, sól i... odrobina kulinarnej wyobraźni. Jak przyrządzacie wasze podpłomyki? Serwujecie je z sosem, masłem czy śmietaną? A może jeszcze inaczej? Piszcie na warszawa@tvn.pl.
Smacznego!
kś/roody