Przekąska z XV wieku: warszawski podpłomyk

Podpłomyk, wychopień, wychopieniek. To jeden z najprostszych do przyrządzenia placków chlebowych. Jak wynika z badań, warszawiacy zajadali się nim już 500 lat temu.
Szef kuchni podaje sprawdzony przepis
Źródło: Artur Węgrzynowicz/ tvnwarszawa.pl
Podpłomyk, wychopień, wychopieniek. To jeden z najprostszych do przyrządzenia placków chlebowych. Jak wynika z badań, warszawiacy zajadali się nim już 500 lat temu.

Podpłomyki są znane od dawna i tak proste, że czasem pieczono je, żeby... sprawdzić piec. Jeżeli wypiek był udany, oznaczało to, że można wkładać do niego właściwy chleb.

Tradycja pozostała - dziś w restauracjach serwujących tradycyjną kuchnię są podawane jako "czekadełko"; przekąska przed głównym daniem. Najczęściej ze śmietaną lub masłem, np. czosnkowym.

W gospodzie i na salonach

Podpłomyk w łatwy sposób można przyrządzić samemu. - Przepis jest bardzo prosty - mówi Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i przyjaciele". Zobaczcie, jak przyrządzić placki, które goszczą na naszych stołach już od ponad pięciu wieków.

Ciepła woda, mąka, sól i... odrobina kulinarnej wyobraźni. Jak przyrządzacie wasze podpłomyki? Serwujecie je z sosem, masłem czy śmietaną? A może jeszcze inaczej? Piszcie na warszawa@tvn.pl.

Smacznego!

kś/roody

Czytaj także: