Potrafią podrzucać shakerem setki razy na minutę. Najlepszych barmanów świata, którzy w widowiskowym stylu przyrządzają koktajle, będzie można zobaczyć już 3 i 4 marca w klubie Capitol.
Swoje popisowe numery barmani zaprezentują podczas największego w historii polskiego flair międzynarodowego konkursu barmańskiego - Warsaw Flair Challenge.
Flair to widowisko pełne akrobacji i żonglerki sprzętem barmańskim i butelkami. Najlepsi z uczestników WFC potrafią w trakcie pięciominutowego pokazu wykonać ponad 120 ewolucji, wykorzystując podczas całego występu średnio 14 butelek i 16 shakerów.
Pojawią się mistrzowie świata
W tegorocznej edycji zawodów WFC, należących do elitarnej światowej ligi konkursów Grand Slam World Tour, pod patronatem organizacji World Flair Association, swój udział zapowiedzieli już reprezentanci 11 państw, m.in.: mistrzowie świata Tom Dyer z Wielkiej Brytanii, Gianluigi Bosco z Włoch i Danilo Oribe z Urugwaju. W tym roku po raz pierwszy w trakcie finału konkursu zostanie podjęta próba bicia rekordu Guinnesa w podbijaniu butelki na przedramieniu.
- Publiczność z pewnością czeka jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń. W tym roku emocje powinny być jeszcze większe, gdyż możemy spodziewać się bardzo wysokiego poziomu zawodów, jak również będziemy mogli kibicować silnej reprezentacji z Polski w próbie bicia rekordu Guinnessa – zapowiada organizator Tomek Małek, pięciokrotny mistrz świata barmanów w stylu flair.
Polski mistrz wystąpił w "Mam Talent"
Uczestnicy będą walczyć o nagrody pieniężne o łącznej wartości 12 tys. Euro. Organizatorzy chcą promować styl flair także wśród kobiet. Przygotowali również nagrodę w wysokości 1 000 Euro dla najlepszej uczestniczki.
Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flairowi barmani w Polsce: Tomek Małek pięciokrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z I edycji programu "Mam Talent".
Cruise zagrał barmana
Skąd się wzięła popularność "flair" na świecie? Zaczęło się od słynnego filmu "Koktajl"z 1998 roku, w którym Tom Cruise wcielił się rolę młodego barmana, który staje się flairowym wirtuozem mieszania drinków. Aktor trenował trzy miesiące przed rozpoczęciem zdjęć.
Początki stylu flair, widowiskowej sztuki przygotowywania drinków sięgają początku XIX wieku, kiedy Jerry Thomas jako pierwszy w niekonwencjonalny sposób przygotował drink zwany Blue Blazer.
TOMASZ MAŁEJ I MAREK POSŁUSZNY ZAPOWIADAJĄ WARSAW FLAIR CHALLENGE:
TOMASZ MAŁEK O BICIU REKORDU GUINNESA:
Warsaw Flair Challenge Klub Capitol, ul. Marszałkowska 115 Eliminacje WFC oraz eliminacje do rekordu Guinnessa: 3 marca (czwartek) godz. 15.30 i potrwają do ok. godz. 1.00 Wielki finał WFC : 4 marca (piątek) godz. 20.30, około godziny 22.30 na scenie odbędzie się bicie Światowego Rekordu Guinnessa. Ogłoszenie wyników nastąpi około 24.00. W przerwie imprezy wystąpi zespół Chonabibe Soundsystem. Wstęp (dla osób pełnoletnich) na obie imprezy jest wolny.
myk/ec
Źródło zdjęcia głównego: | leborknews.pl