Nie mamy dobrych wieści dla miłośników potraw z krewetek. Według rybaków z Galveston Bay, liczba krewetek z roku na rok drastycznie spada.
Wielu poławiaczy twierdzi, że aż tak źle jeszcze nie było. Jedni za taki stan rzeczy winią suszę. Inni przyczyn upatrują w wyciekach roby naftowej. Jeszcze inni myślą, że szczęście ich opuściło. Pewne jest natomiast, że w niektórych miejscach połowy są o 80 proc. mniejsze. Czasy są trudne - twierdzi wielu. Liczne firmy istniejące w branży od kilku pokoleń narzekają. - W tym roku, w trakcie sezonu, bylibyśmy szczęśliwi, gdybyśmy zebrali 15-20 skrzynek krewetek, podczas gdy parę lat temu zbieraliśmy 50-60. Każdego roku jest coraz gorzej i gorzej – stwierdza Jack Morris, rybak.
Krewetki są jadalne i ze względu na smaczne mięso zaliczane są do najpopularniejszych owoców morza. Są poławiane na dużą skalę, głównie rodzaju garnela i krewetka północna. Ich połowy mają coraz większe znaczenie w rybołówstwie. Mniejsze osobniki wykorzystywane są jako pokarm dla zwierząt akwariowych i terrariowych.
Autor: usa//aq / Źródło: ENEX