Zarówno warzywa, jak i owoce powinny znaleźć stałe miejsce w naszej diecie. Które dostarczą nam więcej składników odżywczych i są zdrowsze dla naszego organizmu?
Warzywa i owoce w swoim składzie mają wiele cennych składników. Dostarczają przede wszystkim:
- witaminę C, czyli znany przeciwutleniacz, który wspomaga odporność organizmu, pozytywnie wpływa układ krążenia i działa przeciwnowotworowo;
- witaminę K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi;
- witaminę B6, która odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi i prawidłową pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. Znajdziesz ją przede wszystkim w bananach;
- wielu pierwiastków, takich jak wapń, cynk, miedź, magnez czy mangan, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu;
- wody - owoce i warzywa przez to, że mają dużo wody, znakomicie nawadniają organizm;
- kwasów organicznych, wspomagających przyswajanie składników mineralnych.
Cukier
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinno się jeść pięć porcji warzyw dziennie. Produkty te, jak na wysoką wartość odżywczą, są stosunkowo niskokaloryczne. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku owoców, którymi nie należy się objadać.
Zawierają one cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza. Dlatego należy ograniczyć ich spożycie do 1-2 porcji dziennie (porcja to np. jedno duże jabłko).
Kaloryczność
Warzywa, poza tym, że mają mniej cukrów, z reguły są także mniej kaloryczne. Do wyjątków należą: ziemniaki, warzywa strączkowe czy bataty. Ich kaloryczność jest duża w stosunku do niskokalorycznych owoców np. malin czy truskawek. 100 kcal mieści na przykład się w: pół awokado, średnim bananie, średniej brzoskwini, trzech cytrynach, dwóch małych gruszkach i jednym dużym grejpfrucie. Tyle samo kalorii dostarczysz jedząc dwa średnie jabłka, dwa kiwi, jedną szklankę malin, 10 śliwek czy 20 truskawek.
Błonnik
Warzywa zawierają dużo więcej błonnika niż owoce. Pomaga on w zaparciach i problemach trawiennych. Dostarczając dużo błonnika do organizmu zmniejszamy ryzyko miażdżycy. Dba on również o prawidłowy poziom glukozy we krwi. Warzywa będące najlepszym źródłem błonnika to: fasola, soja, brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak, słodkie ziemniaki i cebula, kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory, skórka ziemniaków.
Piramida zdrowego żywienia. Zobacz materiał "Czarno na białym":
Autor: AD/ja / Źródło: x-news, TVN Meteo