Jedzenie truskawek poprawia zdolności antyoksydacyjne krwi - wykazały najnowsze badania włoskich i hiszpańskich naukowców. Oznacza to, że jedzenie tych owoców może nas ustrzec przed wieloma groźnymi chorobami m.in. nowotworami.
Przez miesiąc naukowcy z Politechniki w Marche (Włochy) i Uniwersytetu w Grenadzie (Hiszpania) karmili dwunastu zdrowych ochotników 500 gramami truskawek odmiany sveva. Po czterech, ośmiu, dwunastu i szesnastu dniach, a także po miesiącu pobierali im krew.
Wyniki pokazały, że regularne spożywanie owoców poprawiło zdolności antyoksydacyjne osocza krwi. Oznacza to, że organizm jest w stanie skuteczniej walczyć z wolnymi rodnikami, których nagromadzenie w organiźmie może doprowadzić do groźnych chorób, takich jak nowotwory, cukrzyca czy choroby układu krążenia.
Truskawki a wolne rodniki
Nagromadzenie dużej ilości wolnych rodników w organiźmie może doprowadzić do stresu oksydacyjnego, który powoduje ww. choroby. Dieta truskawkowa pomaga skutecznie wlaczyć z wolnymi rodnikami, gdyż te owoce posiadają dużą ilość związków fenolowych, takich jak flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające.
- Analizujemy teraz różne odmiany truskawek, ponieważ każda z nich zawiera przeciwutleniacze w różnych ilościach i proporcjach - mówi José Luis Quiles, hiszpański autor badania.
Zespół bada też zmiany wywołane mniejszym spożyciem truskawek, ponieważ dziennie jemy średnio tylko 150-200 g, a nie pół kilo. - Ważną rzeczą jest to, że truskawki powinny stanowić część zdrowej i zrównoważonej diety ludzi, jako jedna z pięciu porcji owoców i warzyw - mówi Maurizio Battino, główny autor badania.
Autor: mm/ms / Źródło: sciencedaily.com