Najdroższą kawą na świecie nie jest Kopi Luwak, a Black Ivory Coffee - kawa, którą uzyskuje się z przetrawionych przez tajskie słonie ziaren kawy. Zobacz, jak powstają najdroższe kawy świata.
● Najdroższa kawa świata to nie Kopi Luwak lecz Black Ivory Coffee. ● Najdroższa kawa na świecie, Black Ivory Coffee, powstaje w Tajlandii z ziaren kawy uzyskanych z odchodów słoni. ● Kopi Luwak, mylnie uważana za najdroższą kawę świata, uzyskiwana jest z wydalonych przez łaskuny (cywety palmowe) ziaren kawy. ● Najdroższa kawa świata pod koniec 2021 roku kosztuje ponad 8 tys. zł za kg.
Najdroższa kawa świata
Kopi Luwak, pochodzi z Indonezji. Jej wysoka cena podyktowana jest nietypowym sposobem pozyskiwania ziaren tej kawy. Dzikie azjatyckie cywety palmowe (łaskuny) znajdują najdojrzalsze i najświeższe ziarna kawowe, zjadają je i rozkładają w procesie trawienia. Potem wydalają je wraz ze swoimi odchodami, a ziarna są z nich wybierane, dokładnie myte i przetwarzane na kawę.
Kopi Luwak jest na pewno jedną z najdroższych kaw, ale droższą od niej jest tajska kawa Black Ivory Coffee. Ona także produkowana jest z wydalonych wraz z kałem ziaren kawy. Tu jednak kawę zjadają i wydalają słonie.
Najdroższa kawa świata - cena
Za Black Ivory trzeba zapłacić nawet 8 745 tys. zł za 1 kg i to sprawia, że jest to pod koniec 2021 roku najdroższa kawa świata. W Polsce za 1 kg kawy Kopi Luwak z certyfikatem zapłacimy ok. 1800-2000 zł.
Jak powstaje najdroższa kawa świata?
Black Ivory Coffee, czyli kawa z odchodów słonia, powstaje w Tajlandii. Mieszkające tam słonie zjadają owoce kawy i inne rośliny. W żołądku są one poddawane trawieniu, które trwa od 15 do 70 godzin. Enzymy trawienne słoni wytrącają z kawy proteiny, odpowiadające za gorzki smak kawy, ziarna mieszają się z innymi składnikami ich pożywienia i wydalane. Po wydaleniu ziaren są one zbierane, oczyszczane i używane do wytworzenia kawy. Znawcy mówią, że kawa Black Ivory ma czekoladowo-kwiatowy aromat. Żeby wyprodukować 1 kg kawy Black Ivory, słoń musi zjeść 33 kg ziaren kawy Thai Arabica.
Podobnie powstaje Kopi Luwak. Łaskun zjada owoce kawowca. Trawi ich miąższ, a ziarna po częściowym nadtrawieniu i fermentacji wydala. Cywety wybierają tylko najsmaczniejsze, najlepsze owoce, a enzymy trawienne w żołądku pozbawiają ich goryczki, dlatego kawa Kopi Luwak ma łagodny aromat. Po odzyskaniu ziaren kawowca z odchodów łaskunów kawa jest czyszczona i przetwarzana tradycyjnie. Rocznie na światowy rynek trafia ok. 400 kg kawy Kopi Luwak.
Kopi Luwak - kontrowersje
Popularność kawy Kopi Luwak sprawiła, że wzrosło zapotrzebowanie na jej ziarna. Produkcja przeniosła się też do innych krajów azjatyckich: Chin, Kambodży, Wietnamu, Filipin. Największym producentem Kopi Luwak pozostaje jednak Indonezja. Ale skoro zapotrzebowanie jest tak duże, dziko żyjące cywety nie są w stanie mu sprostać. Dlatego produkcja tej kawy coraz częściej odbywa się w przemysłowych warunkach: łaskuny są więzione w ciasnych klatkach na ogromnych plantacjach i karmione na siłę ziarnami kawy. Są zestresowane, mają problemy zdrowotne z powodu monodiety (w naturze kawa jest tylko dodatkiem). To prowadzi do dużego cierpienia i wysokiej śmiertelności wśród tych zwierząt.
Producent Black Ivory Coffee zapewnia natomiast, że produkcja kawy z odchodów słonia jest w pełni etyczna. Kilka procent dochodu z jej sprzedaży trafia do Azjatyckiej Fundacji Słoni, która opiekuje się słoniami w Tajlandii. Słonie biorące udział w wytwarzaniu Black Ivory Coffee, zgodnie z zapewnieniami producenta, są pod stałą opieką weterynaryjną i nie są karmione wyłącznie ziarnami kawowca, które stanowią tylko dodatek ich diety. Zwierzęta należą też do fundacji Golden Triangle, zajmującej się ochroną słoni.
Najdroższe kawy na świecie
Najdroższe kawy na świecie to nie tylko kawy uzyskiwane z odchodów zwierząt. Wiele z najdroższych kaw świata to ziarna uzyskiwane z upraw w trudno dostępnych rejonach świata. Są to m.in.: - kolumbijska Ospina Dynasty Gran Cafe Premier Grand Cru. 250 g tej kawy kosztuje ponad 3 tys. zł. Kosztuje dwa razy więcej od Kopi Luwak. Ziarna kawy uprawia się na wysokości ok. 2500 m n.p.m., w kolumbijskiej prowincji Antioquia. - St. Helena - kawa z Wyspy Świętej Heleny. Za 125 g tej kawy zapłacimy prawie 280 zł. - Jamaica Blue Mountain - kawa uprawiana na Jamajce na wysokości ok. 1000-1500 m.n.p.m. Za 250 g kawy ziarnistej Jamaica Blue Mountain trzeba zapłacić ok. 250 zł. - Esmeralda Special - to kawa pozyskiwana z plantacji w Panamie. Zdobyła wiele światowych nagród. Za 100 g tej kawy trzeba zapłacić około 200 zł.
Źródło: wildlifealliance.org
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock