Częste zmienianie wody, odpowiednio zaprojektowane pomieszczenia chroniące przed słońcem i wiatrem, a także lody, czyli zamrożone owoce i warzywa - to sposób warszawskiego zoo na przetrwanie wysokich temperatur.
Według zapewnień kierownictwa warszawskiego zoo, wysokie temperatury, które panują od kilku dni w całej Polsce nie są problemem dla mieszkańców Miejskiego Ogrodu Zoologicznego.
Znośne temperatury
- Pomieszczenia są zaplanowane i urządzone tak, żeby zwierzęta mogły czuć się dobrze niezależnie od warunków atmosferycznych panujących na zewnątrz - powiedział Andrzej Zieliński z ogrodu zoologicznego. Dodaje, że przebywające w stołecznym zoo zwierzęta są w większości ciepłolubne, tak więc słonie, żyrafy, nosorożce czy tygrysy dobrze znoszą takie warunki. Natomiast te zimnolubne, czyli na przykład niedźwiedzie polarne, piżmowoły czy lamy, urodziły się w klimacie europejskim i są przyzwyczajone do takich temperatur.
Woda, lody, cień
Niemniej jednak warszawskie zoo ma przygotowane rozwiązania, które mają zapewnić zwierzętom większy komfort podczas upałów. Za pomocą monitoringu kontrolowany jest ciągły dostęp do wody, której - jak podkreślają pracownicy zoo - nie może zabraknąć nawet na chwilę.
- Wszystkie zwierzęta mają w swojej przestrzeni nie tylko miejsca zacienione, lecz także osłonięte od wiatru. Niektóre zwierzęta, na przykład słonie i nosorożce, mogą również korzystać zarówno z kąpieli wodnych, jak i błotnych - wylicza Andrzej Zieliński.
Jednym z pomysłów na ochłodzenie zwierząt jest również podawanie im tzw. lodów, czyli zamrożonych owoców, warzyw, które są zarówno urozmaiceniem diety, jak i wzbogaceniem środowiskowym - podsumował Ryszard Topola z warszawskiego zoo.
Woda i lody dla zwierząt
PAP, tvnmeteo.pl, kt/ jaś