Masz nadciśnienie? Amerykanie opracowali plan żywieniowy, który już po dwóch tygodniach obniża ciśnienie. To dieta DASH. Zobacz, na czym polega.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
DASH, (Dietary Approaches to Stop Hypertension) to sposób odżywiania oparty na takim doborze jedzenia, które minimalizuje spożycie sodu - kluczowego pierwiastka, powodującego nadciśnienie. DASH zakłada też zwiększenie spożycia produktów bogatych w składniki mineralne, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze: magnez, potas i wapń.
DASH wymyślili przedstawiciele drugiej najgrubszej nacji na świecie - Amerykanie, a konkretnie naukowcy z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego.
Badania, które przeprowadzili na kilkuset osobach pozwoliły opracować sposób odżywiania, który obniża ciśnienie skurczowe średnio o 6 mm/Hg, a rozkurczowe o 3 mm/Hg. Pierwsze spadki ciśnienia u pacjentów nastąpiły już po dwóch tygodniach stosowania diety DASH. Jakie są jej główne założenia?
Ogranicz spożycie soli
Jeśli masz nadciśnienie, twoja dzienna dawka soli powinna wynosić 5-6 gram. To niespełna jedna łyżeczka. Dodatkowa ilość soli ukryta jest w wielu produktach spożywczych, a przede wszystkim w wędlinach, żółtym serze i pieczywie. Ogranicz te produkty do minimum, a o kanapce z żółtym serem i wędliną lepiej zapomnij w ogóle.
Pij ok 1,5 l wody dziennie
Woda pozwala uniknąć nadmiaru sodu w naszym organizmie - mówi Agnieszka Piskała, dietetyk. Patrz na etykiety i wybieraj wodę ubogą w sód.
Postaw na węglowodany złożone
Sycą na dłużej i nie mają w sobie ukrytej soli. Wybieraj ciemne pieczywo, brązowy makaron i ryż. Dziennie spożywaj 6 porcji, przyjmując, że jedna porcja to np. kromka razowego chleba lub 150 gram ryżu.
Pamiętaj o nabiale
Koniecznie chudym. Dziennie przyjmuj 2-3 porcje, pamiętając, że jedna porcja to np. szklanka chudego mleka czy małe opakowanie jogurtu naturalnego.
Jeśli mięso, to chude
O czerwonym w ogóle zapomnij. Kupuj drób i ryby, jedz pieczone i gotowane, 1-2 porcje dziennie. Jedna porcja to 90 g.
Dodawaj nasiona i orzechy
Fasola, groch, soja i soczewica to twoi sprzymierzeńcy w walce z nadciśnieniem. Tak samo jak nasiona dyni, słonecznika i orzechy. Twoja dawka to trzy porcje w tygodniu, przyjmując, że porcja to np. pół szklanki soczewicy i 40 g orzechów.
Tłuszcze zwierzęce zamień na roślinne
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, a nawet margaryna będą lepsze od smalcu czy masła. Dzienna dawka to 1-2 porcje, przyjmując że porcja, to jedna łyżka.
Jedz warzywa i owoce
Z warzyw wybieraj te czerwone, wzmacniają serce, podobnie z owocami. Postaw na jabłka, maliny i jagody. Dzienna dawka to 4 porcje.
Ogranicz używki
Rzuć palenie, nikotyna podnosi ciśnienie tętnicze. Tak samo jak alkohol pity w nadmiarze. Bezpieczna dawka to kieliszek czerwonego wina, 0,3 l piwa i 50 ml wódki.
Autor: mar/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock