Na stoiskach możemy kupić jajka kurze już za 30 gr za sztukę. - Te pochodzą od kur klatkowych - mówi sprzedawca. Ściółkowe dwójki dostaniemy w cenach 45-80 gr za sztukę. Ekologiczne, tzw. zerówki kosztują nawet za 1 zł za sztukę. - Gęsie jaja są najdroższe, nawet 10 zł za sztukę - dodaje.
Podkreśla, że klienci najchętniej kupują jajka z wolnego wybiegu.
Od hodowców można kupić też wyjątkowe jaja, np. takie z niebieską skorupką.
- Pochodzą od chilijskich kur araukanów - mówi Paweł Walczak, hodowca kur ozdobnych. - Jedne opracowania podają, że w ogóle nie zawierają cholesterolu, inne, że mają jego bardzo niski poziom - dodaje.
Jak mówi, cena takiego jajka to ok. 1 zł.
Jajka z zielona skorupką
Walczak hoduje 12 ras kur. Do jajecznicy nie poleca jaj kaczych ani gęsich. - Są za tłuste - tłumaczy. - Natomiast idealnie nadają się do świątecznych wypieków, ciast, makaronów - ocenia.
Za to największe - indycze - można jego zdaniem używać do wszystkiego.
Jajka są cennym źródłem białka
Cenne źródło białka
- Jajka są źródłem pełnowartościowego, bardzo łatwo przyswajalnego białka. I to jednego z najlepszych, jakie można znaleźć w naszym świecie żywieniowym - ocenia dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Zaznacza jednak, że nie powinniśmy przekraczać zalecanej liczby: 4 jaj tygodniowo - i to w wypadku, gdy nie mamy problemów z podwyższonym cholesterolem czy układem krążenia.
- W innym wypadku starajmy się nie przekraczać dwóch jajek tygodniowo. Możemy zjeść dużo białek, natomiast żółtka tylko dwa - podkreśla ekspertka.
Na święta daje jednak dyspensę. - Trzeba czerpać radość z tych świąt i nawet jeśli podczas Wielkanocy zjemy więcej jajek, to po prostu ograniczmy ich ilość po świętach - radzi.
Podczas świątecznego obżarstwa zaleca jednak spożywanie dużej liczby potraw bilansujących poziom cholesterolu - warzyw i owoców.
Katarzyna Śmierciak - k.smierciak@tvn.pl