Jeśli intensywnie ćwiczysz, startujesz w biegach masowych, czy ogolnie dużo się ruszasz, na pewno wytracasz z organizmu cenne składniki odżywcze. Żeby je uzupełnić musisz odpowiednio jeść. O idealnej potreningowej diecie opowiada ekspert magazynu "Rozmowy w biegu", dietetyk Aneta Kądziołka.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Wysiłek fizyczny to duże obciążenie dla organizmu. - Wydatek energetyczny w trakcie aktywnego uprawiania sportu to jest ok 3 tys. kcal dziennie na osobę - wyjaśnia ekspert. Powstają deficyty, które koniecznie trzeba odbudować. Podpowiadamy jak.
Deficyt glukozy
Glukoza to paliwo dla mięśni. Jeśli intensywnie poćwiczymy, szczególnie siłowo, to jej ilość w organizmie będzie niewielka. Najszybciej odbudujemy ją zjadając baton węglowodanowy lub białkowo-węglowodanowy zaraz po treningu. Jeśli nie baton, to do dwóch godzin po wysiłku zjedzmy makaron np. z kurczakiem.
Deficyt wody
Tracimy ją z potem. Nawet parę litrów w ciągu zawodów. - Uzupełniamy ją pijąc wodę alkaliczna, soki owocowo-warzywne i napoje izotoniczne i wodę w temperaturze pokojowej - mówi Kądziołka.
Deficyt elektrolitów
Te również tracimy z potem. Przede wszystkim sód, potas, magnez, żelazo i cynk. - Uzupełnimy je pomidorami, bananami, węglowodanami złożonymi, chudymi ryby, owocami morza - podpowiada dietetyk.
Pamiętajmy, żeby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebna jest zbilansowana dieta i regularne spożywanie posiłków.
Autor: mar/mk / Źródło: TVN Meteo Active