Wiele czynników składa się na długość życia konkretnego narodu. Jednym z najważniejszych jest dieta, jaka charakteryzuje każdy kraj.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Jest kilka narodów, które charakteryzują się na ogół szczupłą sylwetką, dobrym zdrowiem i długim życiem. W dużej mierze odpowiedzialna jest za to kuchnia charakteryzująca dany kraj. My przedstawiamy piątkę najlepszych, których "skutkiem ubocznym" jest długie życie w zdrowiu i bez nadwagi.
1. Kuchnia japońska
Japończycy słyną z tego, że niezwykle cenią sobie zasady dobrego wychowania. Uważają również, że bycie otyłym jest... nietaktowne i niestosowne. Nic więc dziwnego, że próżno szukać w ich kuchni tłustych, ciężkich posiłków.
Bazą kuchni są ryby i owoce morza, a ryż, warzywa i owoce są grają role drugorzędne. Tradycyjne dania są małe, niskokaloryczne i podawane w elegancki sposób podkreślający kunszt kucharza, a nie zasobność portfela gospodarza. Dostarczają akurat tyle, ile potrzeba kalorii i składników odżywczych, jednocześnie nie wywołując tzw. ciąży spożywczej, o którą nietrudno po biesiadzie w wielu krajach europejskich.
2. Kuchnia francuska
Francuzi kojarzą się głównie z winem, serami i charakterystycznym warstwowym ciastem o dużej zawartości tłuszczu. Nie brzmi zdrowo, prawda? A jednak służy, ponieważ Francuzi są jednym z najrzadziej chorujących narodów. To między innymi dlatego, że z domu nie wychodzą bez śniadania i jedzą regularnie. I piją sporo wina. Rzecz w tym, że Francuzi delektują się zawartością kieliszka do posiłku zamiast raz na tydzień nim upijać. Minimalizują tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru.
3. Kuchnia indyjska
Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich: na raka płuc chorują 8 razy rzadziej, mimo że palą jak smoki, na raka okrężnicy 9 razy rzadziej, na raka piersi 5 razy rzadziej, a na raka nerek - aż 10 razy rzadziej.
To w dużej mierze zasługa ich diety, ubogiej w mięso a bogatej w przyprawy takie jak kurkuma mających właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Swoje posiłki komponują z ryżu, soczewicy, grochu czy owoców.
4. Kuchnia grecka
Grecki styl życia trudno nazwać zdrowym - mieszkańcy tego kraju palą mnóstwo papierosów i bez względu na porę dnia popijają uzo, czyli anyżową wódkę. Rekompensują sobie to dietą, bogatą w sosy pomidorowe doprawiane czosnkiem, zawierającym siarczek alliny. Ten drobiazg wspomaga działanie likopenu, związku o właściwościach przeciwrakowych. Uwalnia się z pomidorów podczas obróbki termicznej. Ale pomidory to tylko ułamek warzyw często występujących w śródziemnomorskich potrawach.
5. Kuchnia szwedzka
Choć każdy kojarzy czym jest tzw. szwedzki stół, to opisać kuchnię szwedzką potrafi raczej niewielu. Charakteryzuje ją prostota oraz ogromna ilość ryb i owoców morza przyrządzanych na rozmaite sposoby.
Jednym z najsłynniejszych przysmaków jest kiszony śledź. To jednak smakołyk dla ludzi o mocnych nerwach - jego zapach jest tak nieprzyjemny i intensywny, że puszki z kiszoną rybą otwiera się na świeżym powietrzu.
Na stole Szwedów znajdziemy poza rybami jasne i ciemne pieczywo, warzywa i mięso - baraninę, wieprzowinę czy cielęcinę. Dzięki restrykcyjnym przepisom szwedzka żywność słynie z wysokiej jakości.
Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active