Najnowsze

Najnowsze

Mity na temat diety. Naukowcy obalają niektóre z nich

W walce o doskonałą sylwetkę stosujemy różne sztuczki, które powszechnie uważa się za skuteczne przy odchudzaniu. Okazuje się jednak, że nie wszystkie z nich działają. Sprawdź, które ze znanych sposobów na obniżenie wagi są mitami.

Satelita stworzył kosmiczną pisankę

Wielkanoc coraz bliżej i przygotowania do niej trwają w najlepsze. Niektórzy już zaczynają przyozdabiać świąteczne pisanki. Jedna powstała nawet w Kosmosie. Stworzyła ją sonda kosmiczna Gaia.

Wiosna, wszystko kwitnie! Koszmar alergików

Wszyscy cieszymy się z coraz piękniejszej pogody, jednak dla alergików wiosna oznacza poważne problemy. Katar, kichanie, zatkany nos, swędzenie, łzawienie ludziom uczulonym potrafią mocno uprzykrzyć tę piękną porę roku. Okres pylenia, który praktycznie trwa przez cały rok, szczególnie wiosną daje się we znaki. Publikujemy kalendarz alergika.

Celiakię może powodować jeden z ludzkich wirusów

Amerykańscy naukowcy odkryli nowe fakty na temat celiakii. Do tej pory sądzono, że ma ona podłoże genetyczne. Najnowsze badania zdają się jednak przeczyć tej teorii. Według badaczy chorobę mogą powodować powszechnie występujące wirusy.

"Można się poczuć jak Forrest Gump". Wings for Life coraz bliżej

Już niedługo w Poznaniu odbędzie się kolejna edycja Wings for Life. To wyjątkowy charytatywny bieg, który nie ma określonej liczby kilometrów. Uczestnicy biegną dopóki nie złapie ich meta. O tym jak wygląda taki bieg, opowiadali goście "Wstajesz i Weekend" Damian Bąbol i Monika Pyrek.

Pogoda w Wielkanoc? Sielsko nie będzie

Za tydzień Święta Wielkanocne będące dla chrześcijan świętem triumfu Życia. Od wieków są również świętem powitania wiosny, odradzającej się przyrody. Dlatego tak ważna dla nas jest pogoda w tym czasie. "Pragniemy, by było ciepło i wiosennie" mówi synoptyk TVN24 Arleta Unton-Pyziołek. I dodaje, że w Święta sielsko nie będzie. Arleta Unton - Pyziołek podkreśla równocześnie, żebyśmy tego nie brali za pewnik. Jest to na razie tylko prognoza.

Uwaga na fosforany w żywności. Czytaj etykiety

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki lub są też dodawane w procesach technologicznych. To im zawdzięczamy apetyczny wygląd wędlin i innych produktów. Należy jednak uważać - ich nadmiar poważnie szkodzi.