Co warto jeść jesienią? Jakie warzywa, jakie owoce są wtedy najlepsze? Na wszystkie pytania odpowiadały dietetyk Beata Jachno i Maia Sobczak, blogerka kulinarna z qmamkasze.pl.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE? SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!
Co warto jeść jesienią? Oczywiście owoce i warzywa sezonowe, które są i tanie, i bogate w cenne składniki odżywcze.
Jesienne smakołyki
Warto, aby jesienią na naszym stole pojawiły się takie warzywa, jak bakłażan, boćwina, brokuły, brukselka, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, ogórek, papryka, pasternak, pietruszka, por, roszponka, rukola, czarna rzodkiew, seler, szczaw, szpinak czy ziemniaki.
Warto także jeść typowo jesienne owoce, czyli śliwki, jabłka, gruszki, żurawinę czy pigwę, będąca doskonałym dodatkiem do herbaty.
Cenne składniki
Dlaczego warto je jeść, zwłaszcza teraz? Odpowiedź jest prosta: ze względu na zawarte w nich cenne witaminy i składniki mineralne. Na przykład dynia, "królowa jesiennych stołów", jest niezwykle ceniona ze względu na swoje właściwości odżywcze. Jej pestki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C.
Z kolei bakłażana warto wprowadzić do swojej diety, gdyż jest bogaty w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. To także doskonałe źródło wielu składników mineralnych, takich jak potas, żelazo czy wapń.
Dodatkowo bakłażan zalecany jest przy podwyższonym cholesterolu, chorobach miażdżycowych i chorobach serca. Jarmuż natomiast stanowi doskonałe źródło wapnia, którego może brakować weganom niejedzącym jakichkolwiek produktów odzwierzęcych.
Inne cenne warzywo to uwielbiana lub znienawidzona brukselka. Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak karoten, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Wyróżnia ją także niezwykle cenna witamina K.
Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock