Znamy różne odmiany herbat. Okazuje się, że istnieje także herbata niebieska. Zawiera dużo antyoksydantów i pomaga schudnąć.
Ostatnio za granicą coraz bardziej popularna staje się niebieska herbata. Znana jest także pod nazwą Oolong (ulung). Ten rodzaj herbaty został kilkakrotnie przebadany i wykazano, że ma on właściwości wspomagające odchudzanie.
Niebieska herbata powstaje przez zmieszanie zielonej i czerwonej herbaty ulung. Do tej mieszanki są dodawane płatki kwiatów Klitorii ternateńskiej. Dzięki temu napar ma piękny niebieski, lekko fioletowy kolor. Zyskał już dobrą opinię, dzięki swoim zdrowotnym właściwościom i przyjemnemu smakowi.
Poprzez regularne picie niebieskiej herbaty wiele zyskamy:
- poprawi się nasz metabolizm i spalimy więcej tłuszczu,
- obniży się poziom cholesterolu,
- jest to doskonały antyoksydant,
- zapobiega stłuszczeniu wątroby,
- pomaga zapobiegać rakowi i poprawia odporność,
- oczyszcza tętnice i poprawia krążenie.
Niebieska herbata zawiera polifenole, które zapobiegają cukrzycy typu I i pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy.
Jak parzyć niebieską herbatę?
Aby ta herbata miała jak najlepsze właściwości, należy ją odpowiednio parzyć. Do filiżanki gorącej wody (ok. 90-100 stopni C) należy wsypać jedną łyżeczkę zmielonych liści. Do parzenia najlepiej użyć wody mineralnej. Powinno się unikać metalowych dzbanków do zaparzania, ponieważ pozbawiają napar wielu zdrowotnych właściwości. Najlepszy do parzenia jest dzbanek gliniany. Czas parzenia nie powinien przekroczyć trzech minut.
Kiedy pić taki napar?
Najlepiej pić tę herbatę godzinę przed głównym posiłkiem lub godzinę po nim. Jest to ważne, ponieważ napar nie pozwala, by organizm prawidłowo przyswoił żelazo.
Herbatę należy pić dwa razy dziennie, konsekwentnie, każdego dnia. Nie powinno się jej słodzić. Można dodać trochę miodu lub stewii.
Autor: AP/rp / Źródło: sheknows.com, steptohealth.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock