Kobieta w ciąży musi szczególnie uważać na to, co je. - Powinna odżywiać się w sposób zróżnicowany, urozmaicony, regularny - wylicza Ewa Podkaminer, lekarz internista. Przyszła mama nie powinna katować się dietami. Dlaczego?
- Unikać należy diet restrykcyjnych - radzi Ewa Podkaminer, lekarz internista z CM Damiana. Powód? W ciąży istnieje tendencja do niedokrwistości. - Cała pula żelaza, które kobieta zgromadziła przed ciążą, od tego momentu jest rozkładane na potrzeby zarówno matki, jak i dziecka - wyjaśnia. - Nie zalecamy drastycznych zmian w diecie - dodaje lekarka.
Zagrożenie dla dziecka
Co jednak w sytuacji, gdy kobieta wyjściowo, czyli w momencie zachodzenia w ciążę, ma nieprawidłową masę ciała? - Stanowi to ryzyko chorób płodu - przestrzega dr Podkaminer.
Kobieta zbyt chuda może urodzić bardzo małe dziecko, mające od początku niedowagę. A to, jak zaznacza dr Podkaminer, ogromne ryzyko, że ten mały, szczupły organizm będzie bardziej podatny na infekcje i zakażenia.
Nigdy nie jest za późno!
Na aktywność fizyczną i dbanie o swoją kondycję, zdrowie i urodę nigdy nie jest za późno. Przykładem jest jedna z naszych Reporterek 24, która dopiero po 50-tce zaczęła swoją przygodę z bieganiem czy sportsmamy, dbające o figurę wraz ze swoim maluchem.
Autor: stella/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu