Resztki. Jak je wykorzystywać w kuchni?

Dania z resztek mogą cię zaskoczyć
Dania z resztek mogą cię zaskoczyć
Połowa produkowanej na świecie żywności ląduje w koszu. To około dwa miliardy ton. Pomożemy Wam zaprzestać marnowania.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Ilość wyrzucanej żywności wynika z restrykcyjnych dat przydatności do spożycia, promocyjnych ofert nakłaniających do kupowania dużych ilości produktów i niewłaściwych praktyk konsumentów.

Bardzo często w koszu lądują fragmenty warzyw i owoców, które śmiało możemy wykorzystać w kuchni, i to z korzyścią dla naszego zdrowia i portfela. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji mądrego użycia "odpadków".

Liście kalarepy

Czasem trudno jest kupić kalarepę z liśćmi, bo sprzedawcy po prostu je obcinają, traktując jako niejadalne. W rzeczywistości są one bogate w błonnik i wapń. Odpowiednio przyrządzone, podkręcą smak niejednego dania. Na genialny sposób wykorzystania liści kalarepy wpadła wicemistrzyni Polski w biegach na orientację na 50 km Katarzyna Karpa. Oto przepis jej autorstwa. Smacznego!

Makaron z liśćmi kalarepy i pomidorami

Składniki:– liście z dwóch kalarepek – pudełko pomidorków koktajlowych – kilka gniazdek makaronu – trochę startego żółtego sera do posypaniaPrzygotowanie:Makaron ugotować. Liście kalarepy porwać na małe kawałki i podgotować we wrzącej wodzie. Następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i jeszcze trochę podsmażyć. Dorzucić przekrojone na pół pomidorki, podsmażyć wszystko razem. Posolić, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie do wszystkiego dodać makaron i jeszcze chwilę podsmażać. Na koniec posypać serem.

Makaron z liśćmi kalarepy
Makaron z liśćmi kalarepy

Skórki jabłek i ziemniaków

Większość przepisów wymaga obrania jabłek, ale to w ich skórkach jest najwięcej wartości odżywczych. Obierki stanowią 2/3 błonnika całego owocu. Dodatkowo w skórce zawarte są przeciwutleniacze,

Jabłka jedzmy ze skórką
Jabłka jedzmy ze skórką

Skórki cytrusów

Nie tylko sok z cytryny czy pomarańczy ma powszechne zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można zastosować skórki cytrusów. Starte nadają potrawom dodatkowego smaku, aromatu i witaminy C. Doskonale pasują do sałatek, sosów czy marynat do kurczaka i ryby. Kilka startych paseczków możemy wrzucić do garnka z gulaszem czy budyniem, żeby uzyskać delikatny posmak cytrusów, ale bez kwasowości, jaką dają soki tych owoców. Z kolei karmelizowane skórki można wykorzystać do bożonarodzeniowych ciast.

Karmelizowane skórki cytrusów świetnie nadająsię do wypieków
Karmelizowane skórki cytrusów świetnie nadająsię do wypieków

Liście buraków

Liście buraków smakują tak dobrze, jak bulwy
Liście buraków smakują tak dobrze, jak bulwy

Pestki dyni

Zawierają magnez, potas, żelazo i błonnik. Żeby nadawały się do jedzenia najpierw dokładnie wyczyść je z resztek dyni. Następnie wymieszaj z odrobiną oliwy i soli i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w 150 st. C. Tak przygotowane można jeść jako przekąskę lub dodatek do sałatek.

Dlaczego marnujemy jedzenie?

Aż dwie trzecie wyrzucanych produktów nadaje się do jedzenia. Skąd to niepokojące zjawisko i czy można z nim walczyć?

Marnujemy jedzenie

Marnujemy jedzenie

Autor: mar/map / Źródło: washingtonpost.com, TVN Meteo

Czytaj także: