Połowa produkowanej na świecie żywności ląduje w koszu. To około dwa miliardy ton. Pomożemy Wam zaprzestać marnowania.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Ilość wyrzucanej żywności wynika z restrykcyjnych dat przydatności do spożycia, promocyjnych ofert nakłaniających do kupowania dużych ilości produktów i niewłaściwych praktyk konsumentów.
Bardzo często w koszu lądują fragmenty warzyw i owoców, które śmiało możemy wykorzystać w kuchni, i to z korzyścią dla naszego zdrowia i portfela. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji mądrego użycia "odpadków".
Liście kalarepy
Czasem trudno jest kupić kalarepę z liśćmi, bo sprzedawcy po prostu je obcinają, traktując jako niejadalne. W rzeczywistości są one bogate w błonnik i wapń. Odpowiednio przyrządzone, podkręcą smak niejednego dania. Na genialny sposób wykorzystania liści kalarepy wpadła wicemistrzyni Polski w biegach na orientację na 50 km Katarzyna Karpa. Oto przepis jej autorstwa. Smacznego!
Makaron z liśćmi kalarepy i pomidorami
Składniki: – liście z dwóch kalarepek – pudełko pomidorków koktajlowych – kilka gniazdek makaronu – trochę startego żółtego sera do posypaniaPrzygotowanie:Makaron ugotować. Liście kalarepy porwać na małe kawałki i podgotować we wrzącej wodzie. Następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i jeszcze trochę podsmażyć. Dorzucić przekrojone na pół pomidorki, podsmażyć wszystko razem. Posolić, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie do wszystkiego dodać makaron i jeszcze chwilę podsmażać. Na koniec posypać serem.
Skórki jabłek i ziemniaków
Większość przepisów wymaga obrania jabłek, ale to w ich skórkach jest najwięcej wartości odżywczych. Obierki stanowią 2/3 błonnika całego owocu. Dodatkowo w skórce zawarte są przeciwutleniacze, kwercetyna stosowana w lecznictwie.
Podobnie jest z ziemniakami. 20 proc. składników odżywczych jest w ich skórce, dlatego najlepiej jeść pieczone lub gotowane na parze w całości. W takiej postaci są też najsmaczniejsze.
Skórki cytrusów
Nie tylko sok z cytryny czy pomarańczy ma powszechne zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można zastosować skórki cytrusów. Starte nadają potrawom dodatkowego smaku, aromatu i witaminy C. Doskonale pasują do sałatek, sosów czy marynat do kurczaka i ryby. Kilka startych paseczków możemy wrzucić do garnka z gulaszem czy budyniem, żeby uzyskać delikatny posmak cytrusów, ale bez kwasowości, jaką dają soki tych owoców. Z kolei karmelizowane skórki można wykorzystać do bożonarodzeniowych ciast.
Liście buraków
Są pełne składników odżywczych - witaminy A, potasu i minerałów. Najlepiej smakują smażone na oliwie z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, soli i pieprzu. Młode liście najlepiej sprawdzą się na surowo, w sałatkach.
Pestki dyni
Zawierają magnez, potas, żelazo i błonnik. Żeby nadawały się do jedzenia najpierw dokładnie wyczyść je z resztek dyni. Następnie wymieszaj z odrobiną oliwy i soli i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w 150 st. C. Tak przygotowane można jeść jako przekąskę lub dodatek do sałatek.
Dlaczego marnujemy jedzenie?
Aż dwie trzecie wyrzucanych produktów nadaje się do jedzenia. Skąd to niepokojące zjawisko i czy można z nim walczyć?
Autor: mar/map / Źródło: washingtonpost.com, TVN Meteo