Grzegorz Sobieszek, trener boksu tajskiego w Academia Gorila, od wielu lat nie je mięsa. Obala on tym samym mit, że osoby trenujące sztuki walki, aby odnosić sukcesy, potrzebują białka zawartego w mięsie. Poznajcie jego przepis na bezmięsną i pyszną kremową zupę pomidorową z mlekiem kokosowym.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania kremu pomidorowego z kokosową nutą będziesz potrzebować:
- 250 ml przecieru pomidorowego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 250 ml mleka kokosowego - 5 łyżeczek oleju kokosowego - korzeń imbiru - włoszczyzna - orzechy makadamia - migdały blanszowane - papryczka chili - natka pietruszki - przyprawy: sól himalajska, ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy
Przygotowanie
Gotowanie zupy według przepisu Grzegorza Sobieszka zajmuje około 30 minut. Na początek należy umyć i pokroić warzywa. Następnie wrzucić je do rozgrzanego garnka, gdzie chwilę na oleju kokosowym powinny się podsmażyć. Gdy się lekko zarumienią, trzeba zalać je wodą i dodać przyprawy - sól himalajską, ziele angielskie, czarny pieprz i liść laurowy. Gdy bulion zacznie wrzeć najwyższy czas go zblendować, dodając mleko kokosowe, przecier i koncentrat pomidorowy.
Gdy zupa będzie miała gładką konsystencję dodaj orzechy makadamia i migdały. Po przelaniu jej do talerza lub miseczek udekoruj poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!
Autor: stella/mab / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active