Chris Hadfield, kanadyjski astronauta, przebywa na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej już dwa miesiące. To oznacza, że zdążył opanować sztukę gotowania w stanie nieważkości. Zobaczcie, jak przygotowuje kanapkę z masłem orzechowym oraz z miodem i czym ona różni się od ziemskiej.
W zabawnym filmiku pod tytułem "W kuchni Chrisa" (ang. "Chris's Kitchen"), Hadfield pokazuje, jak przygotować sobie kosmiczną kanapkę z masłem orzechowym i miodem.
Chleb odpada, bo się kruszy
Taka kanapka, jak się okazuje, nie przypomina przekąsek, jakie przygotowyjemy sobie na Ziemi. I to wcale nie dlatego, że ma postać niespecjalnie apetycznego proszku. Różnicę stanowi fakt, że masło orzechowe i miód serwuje się nie na chlebie, a na tortilli.
- Musieliśmy poszukać alternatywy dla chleba, który się kruszy. Takie okruszki, znajdujące się w stanie nieważkości, byłyby trudne do posprzątania. Dlatego wybraliśmy tortillę - powiedział Hadfield.
Potem trzeba umyć ręce
Kanapka, jak przyznał sam Hadfield, była smaczna. Miała tylko jedne minus - ręce, na które spływa miód, nieprzyjemnie się kleją.
Autor: map/mj / Źródło: Huffington Post