Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dowiedz się, jak dobrze mrozić jedzenie i jak długo je przechowywać.
OGLĄDAJ TVN METEO NA ŻYWO W INTERNECIE
Pojedyncze produkty, zanim trafią do zamrażarki, należy umyć i dobrze osuszyć. Nie powinno się ich przyprawiać. Jeśli chodzi o dania, trzeba je wystudzić. Przed zamrożeniem dobrze jest podzielić je na mniejsze porcje. Wtedy możemy wyjąć z zamrażarki tylko część i nie rozmrażać całości.
Przed zamrożeniem zapakuj szczelnie żywność. Na każdej porcji oznacz datę mrożenia i nazwę produktu. Zamrażaj w temperaturze -18 st. C lub niższej.
Jak długo przechowywać?
Jak długo można trzymać zamrożone produkty?
- ryby: 2-4 miesiące;
- pieczywo: 4-6 miesięcy;
- grzyb:y 3-6 miesięcy;
- warzywa: do 6 miesięcy;
- owoce: 4-9 miesięcy;
- wieprzowina: 6-8 miesięcy;
- wołowina 9-12 miesięcy.
Wartości odżywcze
Czy podczas mrożenia wartość produktów zmniejsza się? Tak, ale nieznacznie. Po zamrożeniu dochodzi głównie do utraty witaminy C. Aby stracić jej jak najmniej, owoce najlepiej mrozić zaraz po zerwaniu. Wtedy zachowają również więcej smaku. Uwaga:należy pamiętać, że w procesie rozmrażania często dochodzi do utraty witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Czego nie mrozić?
Do zamrażarki nie wkładaj majonezu, jogurtu, śmietany i miękkich serów. Poza tym do mrożenia nie nadają się makaron, ryż czy ziemniaki. Unikaj mrożenia warzyw w całości lub jajek w skorupkach.
Pamiętajcie, żeby odżywiać się zdrowo. produkty, po które warto sięgać, pokazała redakcja Czarno na Białym w reportażu dotyczącym nowej piramidy żywienia (wideo archiwalne).
Autor: AD/map / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock