Dieta to kluczowa sprawa podczas uprawiania każdej aktywności fizycznej. Jeśli decydujemy się na udział w maratonie nasze dietetyczne przygotowania, które wspomagają organizm podczas biegu, powinniśmy zacząć już na 3-4 miesiące przed startem, radzi dietetyk Ilona Jelonek na antenie TVN Meteo Active.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE? SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!
Dziś Narodowe Święto Biegania w TVN Meteo Active (Jak oglądać TVN Meteo Active? Sprawdź numery kanałów). Na trasie Orlen Warsaw Marathon rozmawiamy z dietetyk Anną Jelonek o prawidłowej diecie biegacza.
- Minimalny czas dietetycznego przygotowania do maratonu to okres trzech miesięcy. W tym czasie organizm jest w stanie zregenerować się i poczuć, że ma dużo energii - mówi Jelonek.
Dzięki prawidłowej i zbilansowanej diecie nie będziemy mieli niedoborów witamin, składników mineralnych i makroskładników w dniu startu.
A co zjeść przed wejściem na start? - W dniu maratonu najważniejsze są węglowodany złożone: kasze, makarony, pieczywo, ziemniaki, płatki z pełnego ziarna. Jemy je 3-4 godziny przed aktywnością fizyczną. Nie możemy biegać na czczo. Nie zapominajmy też o piciu. Pijemy co 40 minut od wstania, najlepiej wodę z solą, bo sól zatrzyma wodę w naszym organizmie - mówi dietetyk.
Autor: mar / Źródło: TVN Meteo Active