Doktor Katarzyna Bukol-Krawczyk wyja艣nia艂a, jakich produkt贸w na urlopie lepiej unika膰 i jak post臋powa膰 w przypadku zatrucia pokarmowego.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU 呕YCIA! JAK OGL膭DA膯 TVN METEO ACTIVE?
Na wymarzonym, wyczekanym urlopie ostatnie czego pragniemy, to zatrucie pokarmowe. Nikt przecie偶 podczas wypoczynku nie chce uwi臋zienia w toalecie lub, co gorsza w szpitalu, zamiast zaplanowanego zwiedzania czy le偶akowania na pla偶y.
Na skrzynk臋 Kontaktu 24 wysy艂acie mn贸stwo zapyta艅, jakich produkt贸w unika膰, by ryzyko zatrucia zminimalizowa膰 oraz jak post臋powa膰, by ewentualnego problemu jak najszybciej si臋 pozby膰.
Przyczyny problemu
Jak zwr贸ci艂a uwag臋 dr Katarzyna Bukol-Krawczyk, najcz臋stszym patogenem powoduj膮cym przykre sensacje 偶o艂膮dkowe jest toksyna gronkowcowa, rozwijaj膮ca si臋 w produktach s艂odkich takich jak np. lody lub salmonella, preferuj膮ca produkty bia艂kowe - np. jajka czy mi臋so.
- Objawy gronkowcowego zatrucia pojawiaj膮 si臋 szybko, w ci膮gu kilku godzin wyst臋puj膮 wymioty, a nast臋pnie biegunka - zaznaczy艂a dr Bukol-Krawczyk. Z kolei objawy zatrucia salmonell膮 wyst臋puj膮 p贸藕niej, po oko艂o 8-10 godzinach od spo偶ycia. W odr贸偶nieniu od zatrucia toksyn膮 gronkowcow膮 g艂贸wn膮 dolegliwo艣ci膮 jest biegunka, nie wymioty.
Przyczyn膮 zatrucia oboma patogenami jest z艂y spos贸b przechowywania 偶ywno艣ci. W produktach przechowywanych we w艂a艣ciwej temperaturze ich rozw贸j jest niemo偶liwy.
Jak post臋powa膰?
Jak sobie jednak radzi膰, gdy dojdzie do zatrucia? Po pierwsze: nie wolno dopu艣ci膰 do odwodnienia organizmu, o co nietrudno przy wysokiej temperaturze, utrzymuj膮cych si臋 wymiotach i biegunce. Jednak picie samej wody nie jest rozwi膮zaniem. Do spo偶ywanego p艂ynu nale偶y doda膰 przynajmniej szczypt臋 soli, wi膮偶膮c膮 j膮 w organizmie. - Mo偶na podawa膰 tak偶e napoje izotoniczne dla sportowc贸w, one si臋 艣wietnie sprawdzaj膮 - zaleci艂a dr Bukol-Krawczyk.
Najlepiej jednak uda膰 si臋 do apteki po elektrolity, nierzadko sprzedawane w saszetkach gotowych do rozpuszczenia w np. 100 ml wody. Inaczej nietrudno o pogorszenie stanu chorego, trac膮cego nie tylko si艂y, ale i cenn膮 wod臋 i minera艂y z organizmu. Warto podawa膰 tak偶e w臋giel lub suplementy zawieraj膮ce glink臋 bia艂膮. Koniecznie nale偶y podawa膰 probiotyki, odbudowuj膮ce flor臋 bakteryjn膮 jelit.
Autor: stella/mk / 殴r贸d艂o: TVN Meteo Active
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽Shutterstock