Doktor Katarzyna Bukol-Krawczyk wyjaśniała, jakich produktów na urlopie lepiej unikać i jak postępować w przypadku zatrucia pokarmowego.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Na wymarzonym, wyczekanym urlopie ostatnie czego pragniemy, to zatrucie pokarmowe. Nikt przecież podczas wypoczynku nie chce uwięzienia w toalecie lub, co gorsza w szpitalu, zamiast zaplanowanego zwiedzania czy leżakowania na plaży.
Na skrzynkę Kontaktu 24 wysyłacie mnóstwo zapytań, jakich produktów unikać, by ryzyko zatrucia zminimalizować oraz jak postępować, by ewentualnego problemu jak najszybciej się pozbyć.
Przyczyny problemu
Jak zwróciła uwagę dr Katarzyna Bukol-Krawczyk, najczęstszym patogenem powodującym przykre sensacje żołądkowe jest toksyna gronkowcowa, rozwijająca się w produktach słodkich takich jak np. lody lub salmonella, preferująca produkty białkowe - np. jajka czy mięso.
- Objawy gronkowcowego zatrucia pojawiają się szybko, w ciągu kilku godzin występują wymioty, a następnie biegunka - zaznaczyła dr Bukol-Krawczyk. Z kolei objawy zatrucia salmonellą występują później, po około 8-10 godzinach od spożycia. W odróżnieniu od zatrucia toksyną gronkowcową główną dolegliwością jest biegunka, nie wymioty.
Przyczyną zatrucia oboma patogenami jest zły sposób przechowywania żywności. W produktach przechowywanych we właściwej temperaturze ich rozwój jest niemożliwy.
Jak postępować?
Jak sobie jednak radzić, gdy dojdzie do zatrucia? Po pierwsze: nie wolno dopuścić do odwodnienia organizmu, o co nietrudno przy wysokiej temperaturze, utrzymujących się wymiotach i biegunce. Jednak picie samej wody nie jest rozwiązaniem. Do spożywanego płynu należy dodać przynajmniej szczyptę soli, wiążącą ją w organizmie. - Można podawać także napoje izotoniczne dla sportowców, one się świetnie sprawdzają - zaleciła dr Bukol-Krawczyk.
Najlepiej jednak udać się do apteki po elektrolity, nierzadko sprzedawane w saszetkach gotowych do rozpuszczenia w np. 100 ml wody. Inaczej nietrudno o pogorszenie stanu chorego, tracącego nie tylko siły, ale i cenną wodę i minerały z organizmu. Warto podawać także węgiel lub suplementy zawierające glinkę białą. Koniecznie należy podawać probiotyki, odbudowujące florę bakteryjną jelit.
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock