Reporter TVN Meteo Active wraz z dietetyk sportową sprawdzają, co się kryje w hamburgerach, które są najlepsze, a jakie należy omijać szerokim łukiem, jeśli zależy nam na świetnej sylwetce.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Co się kryje w kotletach hamburgerowych? Dietetyk sportowy Ula Somow i reporter TVN Meteo Active Adrian Mielnik sprawdzają, co warto jeść, a za co lepiej podziękować.
Kotlet
Decydując się na hamburgera warto zwrócić uwagę na mięso, z jakiego jest zrobiony kotlet. Najlepszym wyborem będzie ten drobiowy. Dlaczego? - Zawiera mniej tłuszczu niż wołowy, który może zawierać nawet 30 gramów tłuszczu w 100 gramach produktu - wyjaśniła dietetyk. Niewątpliwie jednak najzdrowszym będzie hamburger warzywny, np. z soi, buraków czy szpinaku.
Zdrowy "wkład"
Zwykle do hamburgera dodaje się odrobinę świeżych warzyw. Nie jest to powalająca ilość, niemniej jednak to zawsze zdrowy "plus". Warto wybierać hamburgery które nie są smażone, a grillowane. To zawsze pewne ograniczenie tłuszczu w daniu.
"Opakowanie"
Jeśli nie chcemy mieć dużych wyrzutów sumienia warto ponadto zadbać, aby hamburger był podany w bułce nie pszennej, a pełnoziarnistej. To zawsze lżej i po prostu zdrowiej.
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TV Meteo Active