Sezon piknikowy w pełni. Co włożyć do koszyka? Jeśli zależy wam na zdrowiu i szczupłej sylwetce postawcie na warzywa i owoce. Jak skomponować pełnowartościowy posiłek na trawę podpowiada dietetyk magazynu "Pożeganie z wagą", Aneta Łańcuchowska.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Na piknik zabieramy tylko zdrowe jedzenie, bogate w mikro i makroskładniki. Ponieważ powinniśmy jeść dziennie 2 porcje owoców (ok 300 g) i 3 porcje warzyw (pół kg) to właśnie te produkty powinny znaleźć się w naszym koszyku. Łatwo je przygotować i jeszcze łatwiej zjeść, nawet bez użycia sztućców. Dadzą nam energię do zabaw na świeżym powietrzu i spowodują, że będziemy czuć się lekko i zdrowo.
Aneta Łańcuchowska dietetyk programu "Pożegnanie z wagą" proponuje, żeby do koszyka włożyć owoce sezonowe, warzywa pocięte w słupki i pełnoziarnisty chleb do którego najlepiej przygotować pastę z soczewicy, grochu, fasoli czy cieciorki.
Przepis na hummus
Do przygotowania hummusu potrzebujemy takich składników:
- ciecierzycę (zmniejsza stężenie złego cholesterolu w organizmie) - oliwę - czosnek - cytrynę - pastę sezamową - pieprz - pól szklanki wody mineralnej - kapary ew. suszone pomidory, natkę pietruszki, kolendrę
Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy dwie łyżki pasty, sok z całej cytryny, dwa ząbki czosnku, przyprawy, wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dokładamy kapary lub suszone pomidory, mieszamy i hummus gotowy.
Autor: mar/rp / Źródło: TVN Meteo Active