Są takie schorzenia, w których istnieje wyraźny związek między pojawianiem się i znikaniem niektórych objawów, a czynnikami meteorologicznymi. Są to choroby meteorotropowe. Jesienią należą do nich nadciśnienie, choroby wrzodowe i dobrze nam znane przeziębienie. Poznaj, jak się przed nimi bronić.
Katar oraz choroby gardła, krtani i tchawicy mają związek ze zmianami pogody i ochłodzeniem. Najrzadziej chorują na tzw. przeziębienie, ludzie przy prawidłowym stosunku powierzchni ciała do jego ciężaru. Problem pojawia się, gdy mamy nadwagę lub chorujemy na otyłość.
- Otyli w większym stopniu pocą się, więc przy niskich temperaturach dodatkowo wychładzają organizm i łatwiej się przeziębiają - tłumaczy dietetyk, Ilona Ciechecka.
Osoby z nadmiarem ciała powinny więc zrzucić zbędne kilogramy, najlepiej stosując zbilansowaną dietę i regularną aktywnośc fizyczną.
Fronty szkodzą sercu
Z kolei za wystąpienie zawałów odpowiadają chłodne fronty atmosferyczne. Przy nagłych zmianach pogody częściej występują bóle serca u osób z chorobą wieńcową.
- Wzrost częstości ostrych zdarzeń kardiologicznych obserwujemy w środowisku atmosferycznym zimnym, wilgotnym i wietrznym, czyli jesienią i zimą – mówi Cichecka, na codzień pracująca z osobami z chorobą wieńcową.
Pomóż sobie dietą
- Osoby chorujące na serce powinny dbać o odpowiednie zbilansowanie diety w magnez, łącznie z witaminą B6 - podpowiada dietetyk.
Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i centralnego układu nerwowego. Działa uspokajająco, zapobiega zaburzeniom rytmu serca.
Wrzody przychodzą z ochłodzeniem
Powszechnie znane jest zjawisko zwiększonej liczby zachorowań lub zaostrzeń choroby wrzodowej w listopadzie, grudniu, styczniu i lutym. - Dzieje się tak, ponieważ osoby chorujące na chorobę wrzodową, wykazują większą wrażliwość na promieniowanie nadfioletowe, a ono jest znacznie większe w czasie jesieni i zimy - wyjaśnia Cichecka.
- Promieniowanie nadfioletowe pobudza wytwarzanie histaminy, która z kolei może wpływać na zwiększone wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a nadkwasota sprzyja powstawaniu i zaostrzeniu choroby wrzodowej – dodaje.
Autor: Magdalena Mikulska//aq / Źródło: tvnmeteo.pl