Pamiętajmy, że chudnięcie zaczyna się w kuchni. Co jeść i robić, aby mieć płaski brzuch? Sprawdź, które produkty odstawić i na co je zamienić oraz dlaczego należy uważać na razowy chleb.
Jeśli chcesz zadbać o swoją sylwetkę, zacznij pić koktajle na bazie zieleniny: szpinaku, jarmużu, botwiny i sałaty. Takie koktajle przyśpieszą metabolizm i zapewnią uczucie sytości.
Zamiast smażyć, zacznij gotować na parze, grillować lub piec.
Odstaw słodycze i sięgnij po zdrowe alternatywy: świeże owoce, daktyle i żurawinę.
Uwaga na pieczywo
Unikaj pieczywa, nie tylko białego. W ciemnym pieczywie i bułkach może kryć się mąka pszenna, zabarwiona karmelem. Takie pieczywo jest dużo bardziej kaloryczne.
Zamień poranne kanapki na owsiankę, która jest bogactwem witamin i minerałów oraz źródłem błonnika.
Zdrowy nabiał
W trakcie odchudzania warto jeść jogurty naturalne i chude sery.
Spożywaj nabiał lżejszy dla organizmu, np. serek ricotta, mozzarellę, ser owczy, czy kozi.
Korzystne dla brzucha są probiotyki, czyli produkty zawierające żywe kultury bakterii, np. kefir.
Pamiętajmy jednak, że nie ma diety cud, która gwarantuje natychmiastowe efekty. Należy także ćwiczyć regularnie.
- Żeby mieć płaski brzuch, trzeba wykonywać określone ćwiczenia, ale oprócz tego, że trenujemy go mocno, trzeba także trzymać dietę - podkreślał Piotr Dąbrowski, trener personalny z Forday Fitness. - Samymi ćwiczeniami fizycznymi wzmacniamy mięśnie brzucha i je kształtujemy. Ale żeby ten brzuch był płaski i na lato dobrze wyglądał musimy zastosować dietę i trening odchudzająco-spalający, czyli dużą ilość ćwiczeń kardio i treningu siłowego - dodał.
Obejrzyj wideo:
Autor: AP/aw/rp / Źródło: x-news