96 rolników, przetwórców i restauratorów z Warmii, Mazur i Powiśla należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Mogą dzięki temu oznaczać specjalnym znakiem swoje produkty oraz promować się jako wytwórcy regionalnej zdrowej żywności.
- Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych i promocja kulinarnego dziedzictwa regionu - powiedział Igor Hutnikiewicz z biura jakości i znaków regionalnych warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego w Olsztynie.
To te walory mają sprawić, że turysta, który przyjedzie odpoczywać na Warmię i Mazury, skorzysta także ze smacznej i zdrowej kuchni.
Restauracje, tawerny, piekarnie...
Do sieci dziedzictwa kulinarnego na Warmii i Mazurach należą gospodarstwa agroturystyczne, piekarnie, restauracje, zajazdy, karczmy, ekofarmy, tawerny, smażalnie ryb, zakłady przetwórcze owoców i warzyw, pierogarnie. Nie brakuje w sieci także gospodarstw rybackich.
Wyjątkowe miejsce wśród dań proponowanych gościom przez zajazdy, restauracje czy gospodarstwa agroturystyczne zajmują dania przyrządzane z ryb słodkowodnych.
Wyjątkowość kuchni tego regionu
Znawcy kuchni regionalnej twierdzą, że kulinaria proponowane na Warmii i Mazurach są wyjątkowe, bowiem można znaleźć tu potrawy kurpiowskie, mazurskie, warmińskie, a nie brakuje także tradycji kulinarnych z Litwy, Rosji, Ukrainy i Niemiec.
Produkt i kucharz to podstawa
Samorządowcy wspierają nie tylko inicjatywę samych przedsiębiorców z branży turystycznej i gastronomicznej, którzy oferują turystom potrawy kuchni regionalnej. Dofinansowywane jest także kształcenie przyszłych kucharzy i pracujących już w zawodzie. Z pieniędzy unijnych zakupione zostało nowoczesne wyposażenie kuchni w czterech szkołach gastronomicznych w regionie.
Warmia i Mazury, jako pierwszy w Polsce region, przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku.
Autor: usa//ŁUD / Źródło: PAP