Pieczywko chrupkie, czyli dietetyczna zdrowa pułapka

Dietetyk Aneta Łańcuchowska i reporter TVN Meteo Active Marcin Pawłowski testowali pieczywo chrupkie
TVN Meteo Active testuje rodzaje chrupkiego pieczywa
Źródło: TVN Meteo Active
Dla niektórych to doskonały zamiennik bułek i "tradycyjnego" chleba, dla innych forma przekąski. Czym tak naprawdę jest chrupkie pieczywo? Co się w nim kryje? Na wszystkie pytania starał się odpowiedzieć reporter TVN Meteo Active Marcin Pawłowski i prowadząca program "Pożegnanie z wagą" dietetyk Aneta Łańcuchowska.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Chrupkie pieczywo z zasady jest "zdrowsze" od tradycyjnego, gdyż zawiera nie tylko dużo błonnika, ale także mnóstwo różnych ziaren. Najczęściej wypiekane jest z mąki żytniej lub razowej.

Dietetyczna pułapka

Nie należy jednak entuzjastycznie odstawić normalnego pieczywa i robić kanapki tylko i wyłącznie z tego typu chlebków, nie patrząc na indeks glikemiczny czy kaloryczność produktu.

To bowiem dietetyczna pułapka - ze względu na mniejszą objętość produktu wolniej syci, szczególnie, jeśli nie pijemy odpowiedniej ilości wody. Wówczas błonnik zawarty w pieczywku chrupkim nie ma okazji spęcznieć, co daje poczucie najedzenia.

Nie należy także łudzić się, że kanapka, której podstawę zamiast chleba "normalnego" zastąpimy tego typu pieczywkiem, będzie zdrowsza lub mniej tucząca jeśli nałożymy nań kaloryczny serek lub np. majonez.

Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: