Jeśli nie jadamy mięsa nalezy pamiętać, aby codziennie dostarczać sobie wystarczającą ilość białka. Dzienne zapotrzebowanie znakomicie zaspokaja soczewica. Aneta Łańcuchowska, dietetyk prowadząca program "Pożegnanie z wagą" dla lubiących bezmięsne potrawy przygotowała przepis na pasztet z soczewicy.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Przygotowanie pasztetu z soczewicy jest o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- zielonej soczewicy, - 3 jajek typu 0, - marchewki, - korzenia i natki pietruszki, - bułki grahamki - mleka 0,5 proc. (jeśli nie tolerujesz mleka zastąp je np. mleczkiem ryżowym, kokosowym czy orkiszowym) - kuminu.
Przygotowanie
Przygotowanie jest całkiem proste.należy zacząć od ugotowania soczewicy, która zawiera taninę (spowalniającej podział komórek nowotworowych), co zajmuje trochę czasu. W międzyczasie należy obrać korzeń pietruszki, której jedna łyżka stołowa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, marchew i namoczyć w mleku 0,5 proc. bułkę grahamkę.
Warzywa należy następnie zetrzeć na tarce i wrzucić do miski razem z bułką i poszatkowaną natką pietruszki oraz dodać ugotowaną soczewicę. Do masy należy wbić 3 jajka i zblendować całość dodając do smaku soli, pieprzu, chili, curry i kuminu, który skutecznie leczy biegunki, niestrawność i poranne mdłości nękające wiele przyszłych mam.
Brytfankę należy wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć krakowską kaszą gryczaną. Do tak przygotowanej brytfanki należy przelać masę i wstawić ją do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, aby przez około godzinę piec pasztet.
Smacznego!
Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active