Je艣li nie jadamy mi臋sa nalezy pami臋ta膰, aby codziennie dostarcza膰 sobie wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 bia艂ka. Dzienne zapotrzebowanie znakomicie zaspokaja soczewica. Aneta 艁a艅cuchowska, dietetyk prowadz膮ca program "Po偶egnanie z wag膮" dla lubi膮cych bezmi臋sne potrawy przygotowa艂a przepis na pasztet z soczewicy.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU 呕YCIA! JAK OGL膭DA膯 TVN METEO ACTIVE?
Przygotowanie pasztetu z soczewicy jest o wiele prostsze, ni偶 mog艂oby si臋 wydawa膰. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- zielonej soczewicy, - 3 jajek typu 0, - marchewki, - korzenia i natki pietruszki, - bu艂ki grahamki - mleka 0,5 proc. (je艣li nie tolerujesz mleka zast膮p je np. mleczkiem ry偶owym, kokosowym czy orkiszowym) - kuminu.
Przygotowanie
Przygotowanie jest ca艂kiem proste.nale偶y zacz膮膰 od ugotowania soczewicy, kt贸ra zawiera tanin臋 (spowalniaj膮cej podzia艂 kom贸rek nowotworowych), co zajmuje troch臋 czasu. W mi臋dzyczasie nale偶y obra膰 korze艅 pietruszki, kt贸rej jedna 艂y偶ka sto艂owa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witamin臋 C, marchew i namoczy膰 w mleku 0,5 proc. bu艂k臋 grahamk臋.
Warzywa nale偶y nast臋pnie zetrze膰 na tarce i wrzuci膰 do miski razem z bu艂k膮 i poszatkowan膮 natk膮 pietruszki oraz doda膰 ugotowan膮 soczewic臋. Do masy nale偶y wbi膰 3 jajka i zblendowa膰 ca艂o艣膰 dodaj膮c do smaku soli, pieprzu, chili, curry i kuminu, kt贸ry skutecznie leczy biegunki, niestrawno艣膰 i poranne md艂o艣ci n臋kaj膮ce wiele przysz艂ych mam.
Brytfank臋 nale偶y wysmarowa膰 oliw膮 z oliwek i opr贸szy膰 krakowsk膮 kasz膮 gryczan膮. Do tak przygotowanej brytfanki nale偶y przela膰 mas臋 i wstawi膰 j膮 do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, aby przez oko艂o godzin臋 piec pasztet.
Smacznego!
Autor: stella/rp / 殴r贸d艂o: TVN Meteo Active
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽TVN Meteo Active