Pewna firma z Wielkiej Brytanii, produkująca tradycyjne nadziewane ciasto tzw. cornish pasty (rodzaj zapiekanego dużego, pękatego pieroga), wprowadziła do sprzedaży odmianę z nadzieniem z szarej wiewiórki - donosi Mail Online. Jak twierdzi producent, ciasto jest "przyjazne dla środowiska".
Szare wiewiórki sprowadzone z USA rozpanoszyły się w całej Wielkiej Brytanii i wypierają rodzimy gatunek rudych, będących pod ochroną. Proporcja szarych do rudych wynosi aktualnie 70 do 1.
Szare wiewiórki nie są wybredne
W odróżnieniu od rudych, szare wiewiórki są mniej wybredne w jedzeniu, nie są szczególnie płochliwe i szybko się rozmnażają. Dobrze się też adaptują do życia w mieście. Są postrachem przydomowych ogródków, gdzie ogołocają karmniki dla ptaków i wykopują sadzonki.
Nowy produkt "przyjazny dla środowiska"?
Kornwalijska firma The Cornish Food Box Company reklamuje swój nowy produkt jako zdrowy i przyjazny dla środowiska. Współwłaścicielka firmy Lucy Jones twierdzi, że placek z wiewiórczym mięsem przypadł klientom do gustu.
- W czasach, gdy konsumenci wyczuleni są na punkcie etycznych aspektów żywności i szkód dla środowiska powodowanych przez lotniczy transport żywności produkowanej w jednej części świata, by spożyć ją w drugiej, wiewiórka ma wyraźne atuty: jest rodzima, przyjazna środowisku i odnawialna - zaznacza Jones.
- Niektórzy sądzą, że szara wiewiórka jest słodka i milutka. Ale to samo można powiedzieć na przykład o jagniętach, a nikt - z wyjątkiem wegetarian - nie ma oporów, by je jeść - dodaje.
Zysk ze sprzedaży nowego produktu kornwalijska firma przeznaczy na ochronę zagrożonych wymarciem wiewiórek rudych.
Autor: usa/ms / Źródło: PAP