Marta Brajbisz, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia, wyjaśniała, na co zwracać uwagę, czytając etykiety opakowań ketchupu.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Ketchup zna i lubi prawie każdy. Stanowi doskonały dodatek do kanapek i mięs, zwłaszcza tych przygotowywanych na grillu. Jednak ketchup ketchupowi nierówny. Marta Brajbisz, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśniała reporterowi TVN Meteo Active Mateuszowi Bosakowi, na co zwracać uwagę, czytając etykiety opakowań ketchupu.
Całkiem dobry dodatek
- Ketchup jest zdrowy pod warunkiem, że jest zrobiony z pomidorów i ma ich w swoim składzie dość dużo - zaznaczyła Brajbisz. Dodatkowo charakteryzuje się dość niską kalorycznością - łyżeczka produktu dostarcza bowiem zaledwie 15 kcal.
- Co wyróżnia ketchup i pomidory to fakt, że mają w sobie likopen, który jest uwalniany podczas obróbki termicznej. Koncentraty pomidorowe i ketchupy mają tego likopenu najwięcej - zauważyła Brajbisz.
Składnik na zdrowie
Uważa się, że likopen odbudowuje połączenia międzykomórkowe i dowiedziono, że wysokie spożycie pomidorów wywołuje efekt ochronny przeciwko nowotworom przewodu pokarmowego oraz redukuje o 50 proc. ryzyko zgonu na podłożu nowotworowym u ludzi w wieku podeszłym.
Ponadto wykazano, że spożywanie produktów bogatych w likopen może obniżać ryzyko wystąpienia ostrego zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej oraz może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu chorób wieńcowych.
Wybieraj mądrze
Wybierając w sklepie ketchup warto zwrócić uwagę na etykietę. Najlepszym będzie ten produkt, który jest wyprodukowany z dużej ilości koncentratu, ma niewielki dodatek cukru, soli i wody oraz octu.
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active