Po raz pierwszy naukowcom udało się wyodrębnić dwa geny odpowiedzialne za reakcję mózgu na wysokokaloryczną żywność. Badacze podkreślają, że to może być przełom w leczeniu i profilaktyce otyłości.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Zespół naukowców Imperial College London prowadzony przez dr Tony'ego Goldstone'a wyodrębnił dwa geny - FTO i DRD2 . Odpowiedzialne są one za reakcje zachodzące w układzie nagrody, tj. zbiorze struktur mózgowych związanych z motywacją i kontrolą zachowania.
Ewolucyjny system nagrody
Ten mechanizm ewolucja wykształciła, aby zwiększać prawdopodobieństwo zachowań potencjalnie korzystnych dla organizmu. U naczelnych jego pobudzenie wynika z subiektywnego odczuwania przyjemności. Jest aktywowany w sytuacjach zaspokajania popędów - np. podczas jedzenia lub uprawiania seksu.
Badacze swoje odkrycie zaprezentowali podczas Obesity Society Annual Meeting zorganizowanego w ramach ObesityWeekSM 2015 w Los Angeles, w Kalifornii. Co jednak odkrycie badaczy znaczy dla "zwykłych" ludzi?
- To oznacza, że u osób, u których występuje ten gen, ochota na coś słodkiego czy niekoniecznie zdrowego, np. hamburgera, którego zobaczyli na plakacie lub w reklamie, może być większa i silniejsza - wyjaśnił dr Goldstone.
Gen od ochoty na niezdrowe
Zespół za pomocą funkcjonalnego obrazowania metodą rezonansu magnetycznego zdecydował się sprawdzić, jak reaguje mózg osób posiadających gen FTO i DRD2 na obrazki przedstawiające wysokokaloryczną i niskokaloryczną żywność..
U uczestników, którzy mieli gen FTO i DRD2, zaobserwowano większą aktywność kory oczodołowo-czołowej.
- To interesujące. Udało się ustalić po raz pierwszy, że aktywowanie części mózgu zwanej prążkowiem (część kresomózgowia na którą składają się jądro ogoniaste i skorupa) było wyższe, jeżeli u tej osoby stwierdzono gen FTO. Istotne było jednak także, jaki wariant genu DRD2 jest obecny, ponieważ kontroluje on ilość wydzielanej przez mózg dopaminy, będącej elementem tzw. układu nagrody - podkreślił dr Goldstone.
Takie wyniki sugerują, że osoby z genem FTO są obciążone większym ryzykiem bycia otyłymi ponieważ ich reakcje na wysokokaloryczną żywność są silniejsze. Dlaczego? Ponieważ ich mózg wysyła na widok tego typu jedzenia więcej dopaminy, niż u ludzi, u których tego genu brak.
Nowa wskazówka w leczeniu
- Możliwe, że tacy ludzie mogą inaczej reagować na procedurę leczenia otyłości - dodał dr Goldstone.
Nowszej generacji kuracje mogłyby, zdaniem badaczy, wziąć pod uwagę ich odkrycia. Nowe sposoby leczenia otyłości mogą zmieniać chemię mózgu poprzez obniżenie entuzjastycznej reakcji organu i nie dopuścić do wydzielenia się takiej dawki dopaminy, którą normalnie organizm by wysłał.
- Nasze badania pomagają zrozumieć biologiczne podstawy zachowań i reakcji które w przypadkach niektórych ludzi prowadzą do otyłości - wyjaśnili naukowcy. - Pomoże nam to w opracowywaniu skuteczniejszych i bardziej indywidualizowanych metod leczenia - podkreślili.
Autor: stella/mab / Źródło: science daily
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock